Hergenrath

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hergenrath
Hergenraedt
Deelgemeente in België Vlag van België
Hergenrath (België)
Hergenrath
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Kelmis
Coördinaten 50° 43′ NB, 6° 2′ OL
Overig
Postcode 4728
Netnummer 087
Detailkaart
Hergenrath (Luik)
Hergenrath
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Hergenrath of Hergenraedt (Nederlands: Hergenraat) is een deelgemeente van de Belgische Duitstalige gemeente Kelmis in de provincie Luik. De plaats maakte deel uit van het oorspronkelijke gebied van het hertogdom Limburg. Hergenraedt wordt wel gerekend als deel uitmakend van de Platdietse streek.

De plaats is per trein bereikbaar via het gelijknamige station en is bekend van de Hammerbrug, een spoorbrug over de Geul.

Etymologie[bewerken | bron bewerken]

Hergenrath werd voor het eerst schriftelijk vermeld in een document van 1280, als Heyenroth.

Het achtervoegsel "raedt" in de plaatsnaam is een spellingsvariant op het Middelnederlandse woord rode of rade (vergelijk Kerkrade). Het verwijst naar gerooid land, land dat door het rooien van bomen geschikt is gemaakt voor bebouwing. Hergenraedt is de oorspronkelijk naam van deze plaats en deze naam is in de periode dat de plaats tijdelijk was afgestaan aan het Duitse Keizerrijk door de Duitse overheid verduitst naar Hergenrath. De lokale bevolking gebruikt echter nog steeds deze lokale Platdietse naam.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Hergenrath tot de Limburgse hoogbank Walhorn. Net als de rest van het hertogdom werd Hergenrath bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourthedepartement. In 1815 kwam het aan Pruisen, later Duitsland, en in 1920 werd het Belgisch.

Bezienswaardigheden[bewerken | bron bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | bron bewerken]

Hergenrath ligt op een hoogte van ongeveer 220 meter in het dal van de Geul. In de omgeving zijn een aantal bossen, zoals het Gippenhagerbusch en uitlopers van het Aachener Wald.

Taal[bewerken | bron bewerken]

Naast het in het onderwijs en door de plaatselijke overheid gebruikte Duits spreekt de plaatselijke bevolking het regionale dialect Platdiets, een Limburgs dialect.

Nabijgelegen kernen[bewerken | bron bewerken]

Kelmis, Neu-Moresnet, Lontzen, Astenet, Hauset

Zie de categorie Hergenrath van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.