Herinneringsmedaille ter gelegenheid van het Gouden Jubileum van Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De medaille

De Herinneringsmedaille ter gelegenheid van het Gouden Jubileum van Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië (Engels: Queen Elizabeth II Golden Jubilee Medal) werd in 2002 ingesteld bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk.

Het instellen van dergelijke herinneringsmedailles is traditie sinds de 19e eeuw. De medaille werd in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland uitgereikt.

In het Verenigd Koninkrijk werden 94.222 medailles in het leger verleend, 32.273 in de Koninklijke Marine en onder de Koninklijke Mariniers en 38.889 medailles binnen de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast waren er tienduizenden benoemingen bij de politie, de hulpdiensten, de overheid, het gevangeniswezen en dergelijke. In Canada werden 46.000 medailles uitgereikt waarvan 9.600 medailles aan militairen werden verleend.

Het lint is blauw ("garterblue") met een brede witte middenstreep en en drie smalle rode strepen.

Herinneringsmedailles in het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest[bewerken]

De vier herinneringsmedailles van Elizabeth II

De eerste medailles in de traditie van de herinneringsmedailles waren de Medaille voor het Gouden Jubileum van Koningin Victoria en de Medaille voor het Diamanten Jubileum van Koningin Victoria in 1887 en 1897.

De Britse koning of koningin is hoofd van het Gemenebest van Naties en staatshoofd van de vroegere dominions. De positie van de Britse vorst is sinds de regering van koningin Victoria sterk gewijzigd. Wat eens bezittingen waren werden dominions en later zonder veel formaliteiten zijn of haar "other Realms", de andere koninkrijken. Deze landen werden steeds onafhankelijker van de regering in Londen. Deze verschuiving is ook herkenbaar in de onderscheidingen. In 1935 werd de Medaille voor het Zilveren Jubileum van George V nog overal in het uitgestrekte Britse Rijk verleend. Ook in 1952 werden nog overal in de wereld kroningsmedailles uitgereikt. Toen Elizabeth II haar zilveren jubileum vierde waren behalve de overgebleven kroonkolonies in het Brits Kroonbezit, de verspreide protectoraten, mandaten en territoria alleen de koninkrijken Nieuw Zeeland, Australië en Canada over. Dat laatste land koos toen voor het eerst voor een eigen ontwerp hoewel het lint overal gelijk bleef. In 2002 werd de Medaille voor het Gouden Jubileum op dezelfde voet in de drie landen die inmiddels benadrukten dat Elizabeth II "Koningin van Canada", "Koningin van Nieuw Zeeland" en "Koningin van Australië" was verleend. In 2012 was de staatsrechtelijke positie van Elizabeth II in Australië een aantal malen ter discussie gesteld. De Australische regering zag in 2012 van het uitreiken van jubileummedailles en datzelfde gebeurde nu ook in Nieuw Zeeland.