Herman Deinum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Deinum
Herman Deinum in 1975
Herman Deinum in 1975
Algemene informatie
Geboren 1946
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Herman Deinum (1946) is een Nederlands basgitarist. Hij is vooral bekend geworden door zijn stuwende basspel bij Sweet d'Buster.

Deinum leerde als tienjarige pianospelen en speelde vervolgens gitaar in The Rocking Specials, een bandje uit Kampen, orgel bij Gigs en sologitaar bij The Mozarts. In 1967 volgde hij Jaap van Eik op als basgitarist bij de Zwolse band Blues Dimension, waarin hij een ritmetandem vormde met drummer Hans la Faille.

Het duo stapte in 1969 over naar Cuby and the Blizzards, speelde in 1974 in de groep Cyril rond Cyril Havermans en vormde vanaf 1976 de ritmesectie van Sweet d'Buster. Na het uiteenvallen van deze groep speelde Deinum nog twee jaar bij de Harry Muskee Gang. Daarna volgde een lange pauze. In 1991 richtte hij de Herman Deinum Bluesband op en sinds 1996 speelde hij met Lafaille weer bij Cuby and the Blizzards. Na een conflict in 2010 rond pr-man Henk Aa verliet Deinum de band.[1]

Deinums eerste basgitaar was een Dynacord die hij had geleend. Daarna heeft hij vrijwel altijd op een Fender Precision Bass gespeeld.[2] Sinds 2010 speelt Herman op een speciaal door Otentic voor hem gemaakte basgitaar, de Otentic Herman Deinum signature.