Herman Koningsveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Koningsveld
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 15 oktober 1939
Geboorteplaats Helmond
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wetenschapsfilosofie
Publicaties Het verschijnsel wetenschap, 1976
Promotor A.M.T. Meyer
Alma mater Landbouwhogeschool Wageningen

Herman Koningsveld (Helmond, 15 oktober 1939) is een Nederlands wetenschapsfilosoof, vooral bekend door zijn inleiding in de wetenschapsfilosofie Het verschijnsel wetenschap uit 1976.[1][2][3]

Leven en werk[bewerken]

Koningsveld is geboren in Heimond, en rondde in 1958 het H.B.S.-B af aan het Marnix College te Ede. Na militaire dienst begon hij in 1960 aan de studie scheikunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na het kandidaatsexamen studeerde hij in 1967 af op het hoofdvak de wijsbegeerte van de natuurwetenschappen met als bijvakken theoretische organische chemie en systematische filosofie.[4]

Na zijn afstuderen begon Koningsveld zijn academische loopbaan bij de Centrale Interfaculteit van de Rijksuniversiteit te Utrecht. In 1971 verhuisde hij naar de Landbouwhogeschool te Wageningen, waar hij begon als medewerker bij de afdeling wijsbegeerte. In 1973 promoveerde hij hier op het proefschrift Empirical laws, regularity and necessity aan de Landbouwhogeschool te Wageningen.[4] Na zijn promotie bleef hij in Wageningen werken en werd hoofddocent wetenschapsfilosofie.

Koningsveld is met name bekend door zijn inleiding in de wetenschapsfilosofie Het verschijnsel wetenschap[5] waarin hij een overzicht geeft van de belangrijkste wetenschapsfilosofische stromingen in de twintigste eeuw. Daarnaast publiceerde hij met Joost Mertens Communicatief en strategisch handelen: inleiding tot de handelingstheorie van Habermas[6].

Publicaties[bewerken]

  • Koningsveld, Herman. Empirical laws, regularity and necessity. Diss. Veenman, 1973.
  • Koningsveld, Herman. Het verschijnsel wetenschap. 1e druk 1976.
  • Koningsveld, Herman. Voorlichting-manipulatie of kritiek. 1980.
  • Mertens, J., Koningsveld, H., Koning, N. B. J., Keet, P., & Meulenbroek, J. L. (1983). Technokratie kritiek. Studium Generale De Wereld.
  • Koningsveld, Herman, en Joost Mertens. Communicatief en strategisch handelen: inleiding tot de handelingstheorie van Habermas. Dick Coutinho, 1986.
  • Koningsveld, Herman, Joost Mertens, Susanne Lijmbach en Jan Schakel. Landbouw, landbouwwetenschap en samenleving : filosofische opstellen. 1987.
  • Koningsveld, Herman. Kleine inleiding wetenschapsfilosofie. VU University Press, 2011.

Externe link[bewerken]