Herman Vanderpoortenstadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Vanderpoortenstadion
HermanVanderpoortenstadion.JPG
Bijnaam Lisp
Plaats Vlag van België Lier, België
Capaciteit 14.538
Geopend 1925
Bespelers Lierse SK
Gerenoveerd 1965: bouw huidige tribune 1
1971: bouw huidige tribune 3
1987: nieuwe tribune 4
2000: bouw huidige tribune 2
2000: uitbreiding en renovatie tribune 1
2009: renovatie staanplaatsen tribune 3
2009: afbraak tribune 4 en bouw tijdelijke bezoekersplaatsen
Vroegere namen Lisperstadion
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Herman Vanderpoortenstadion, bijgenaamd het Lisp, is een voetbalstadion in de Belgische stad Lier. Het is sinds 1925 de thuisbasis van Lierse SK, een voetbalclub die speelt in de Belgische Tweede Klasse. Het stadion is vernoemd naar voormalige minister en burgemeester van Lier Herman Vanderpoorten. Voorheen heette het stadion "Lisperstadion" naar de wijk Lisp in Lier, waar het stadion gelegen is.

Het stadion biedt plaats aan 14.538 toeschouwers

Indeling Stadion[bewerken]

Tribune 1[bewerken]

Tribune 1 is de oudste tribune in het stadion. De originele houten constructie die dateerde van voor de Tweede Wereldoorlog, werd al snel hopeloos te klein en verouderd bevonden.

Toch duurde het tot 1965 vooraleer de houten constructie vervangen werd door een nieuwe betonnen constructie. Deze tribune had onderaan staanplaatsen en bovenaan zitplaatsen. In 2000 werd de tribune gemoderniseerd en uitgebreid in de richting van tribune 2. De staanplaatsen verdwenen zodat het een volledige overdekte zittribune werd.

De laatste aanpassing gebeurde in 2005 toen de dakconstructie werd vernieuwd nadat deze onveilig was bevonden. De kleedkamers en persruimte zijn ondergebracht in deze tribune.

Tribune 2[bewerken]

Tribune 2 was oorspronkelijk een overdekte tribune met enkel staanplaatsen waar zowel de spionkop van de thuisploeg als de bezoekende supporters ondergebracht werden.

In 2000 werd deze tribune gesloopt en vervangen door een overdekte zittribune met twee ringen en business-seats tussen de bovenste en de onderste ring.

Deze tribune bevat een aanpalend gebouw waarin de kantoren van de club, de fanshop, het themacafé, ontvangstruimtes, loges en vip-seats zijn ondergebracht.

Tribune 3[bewerken]

Tribune 3, bijgenaamd den berg, was oorspronkelijk een aangelegde grondheuvel. In de jaren 70 werd de huidige tribune gebouwd, met onderaan onoverdekte staanplaatsen en bovenaan overdekte zitplaatsen. Het was de bedoeling dat bij de verbouwing van tribune 2 in 2000, tribune 3 later eveneens volledig omgebouwd zou worden, zodat ze één geheel zou vormen met tribune 2. Deze plannen zijn echter niet uitgevoerd.

Na de voltooiing van tribune 2 verhuisde zowel de spionkop als de supporters van het bezoekende team naar tribune 2.

Bij aanvang van het seizoen 2009/2010 werd de onderste ring (staanplaatsen) volledig gerenoveerd. De bezoekers werden vanaf dan ondergebracht in tribune 4.

Tribune 4[bewerken]

Oorspronkelijk was in deze tribune de supporterskantine ondergebracht. Eind jaren 80 werd een nieuwbouw geplaatst met business-seats en loges. De verouderde loges en business-seats raakten in onbruik voor het publiek na de ingebruikname van de nieuwe tribune 2 in 2000 en de tribune werd vanaf dan enkel nog gebruikt voor functies zoals de politiecommandopost.

Bij het begin van het seizoen 2009/2010 werd de constructie grotendeels afgebroken om plaats te maken voor een tijdelijke bezoekerstribune.

Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 wordt tribune 4 omgevormd tot een nieuwe bezoekerstribune met ongeveer 1.000 plaatsen.