Naar inhoud springen

Herman Wekker Prijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Herman Wekker Prijs wordt tijdens het tweejaarlijkse Nationaal Congres Engels uitgereikt aan een journalist of presentator die nieuws en achtergronden uit een Engelstalig land op uitstekende en bijzondere wijze onder de aandacht brengt van het Nederlandse publiek.

Een jury, bestaande uit leden van de congrescommissie van het Nationaal Congres Engels, kiest elke twee jaar een kandidaat uit. De journalisten worden vervolgens uitgenodigd om hun prijs op het congres zelf in ontvangst te nemen. De meeste journalisten geven daar gehoor aan.

De prijs is genoemd naar en is tevens een eerbetoon aan de in 1997 overleden hoogleraar Engelse taalkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, professor Herman Wekker. Hij was een van de organisatoren van het congres en initiatiefnemer van de prijs. Hij achtte diepgravende journalistiek van eminent belang voor docenten en scholieren om de Engelstalige wereld te begrijpen. Voordat hij in 1997 vroegtijdig overleed, was hij actief in kringen van Engelse-taalwetenschappers, docenten en schrijvers in Nederland.

Winnaars Herman Wekker Prijs[bewerken | brontekst bewerken]

De winnaars tot nu toe zijn: