Herman van Elteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman van Elteren
De Schutsengel in Monnickendam
De Schutsengel in Monnickendam
Persoonsgegevens
Geboren 1 mei 1928
Geboorteland Nederland
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Herman Jozef van Elteren (Den Bosch, 1 mei 1928) is een Nederlandse acteur, decorbouwer, kostuumontwerper, illustrator en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Van Elteren werd in 1928 geboren in 's-Hertogenbosch. Hij volgde de opleidingen aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool te Maastricht en aan de Jan van Eyck Academie eveneens in Maastricht. Zijn leermeesters waren de beeldhouwers Oscar Jespers en Charles Vos. Vervolgens volgde hij de Toneelschool Arnhem, waar hij in 1960 slaagde. Van Elteren is werkzaam geweest als acteur, ontwerper van kostuums en decors en als beeldhouwer. Hij ontwierp onder meer de decors voor de theatershows van Youp van 't Hek en van tientallen toneelvoorstellingen. Ook ontwierp hij veel kostuums onder meer voor Hans Boswinkel, Jules Croiset, Petra Laseur, Annet Nieuwenhuijzen en Frans Vorstman. Als acteur speelde hij in de periode van 1954 tot 1986 in een groot aantal toneelstukken bij meerdere gezelschappen.

Als illustrator maakte hij onder meer de tekeningen voor Broodje boek van Mies Bouhuys. Als beeldhouwer vervaardigde hij veel nieuwe gevelstenen. Hij begon daar al mee tijdens zijn studie aan de Jan van Eyckacademie, toen hij in Maastricht de Dansers maakte. Later maakte hij in Delft een beeld van Magdalena van Almonde. In zijn woonplaats Monnickendam zijn diverse van zijn beelden te vinden, zoals Op 't Doelenpadt, 't Knooppunt, De Gulden Hand, De Rode Haan en De Schutsengel.

De RKK besteedde in 2010 aandacht aan zijn werk.