Hermanus Boex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Hermanus Boex (17 augustus 1770 - 7 juni 1845)[1] was de stichter van de Franse kostschool aan de Markt in Eindhoven.

Boex was een telg uit een geslacht van organisten en schoolmeesters uit Weelde bij Turnhout, Provincie Antwerpen in België. In 1791, toen hij 21 was, kreeg hij een baan als organist in Eindhoven. Daar trouwde hij met Elisabeth (Betje) Smits, de dochter van een brouwer, waarna hij zich tot de notabelen van de stad mocht rekenen. Boex was een groot liefhebber van de Franse cultuur van voor de Franse Revolutie. Dit kwam onder andere tot uitdrukking in zijn kleding (korte broek met zijden kousen) en zijn hoge hoed of witgepoederde pruik.

In 1795 begon hij een Franstalige eliteschool aan de noordzijde van de Markt. De boeken waren Franstalig en alle conversatie geschiedde verplicht in het Frans. De leerlingen waren 9 tot 13 jaar oud; er waren ca. 30 internen. Een deel van de leerlingen kwam van buiten de regio Eindhoven. Onder de leerlingen waren ook meisjes. In 1843, een jaar nadat zijn jongste zoon was overleden, stopte Boex met zijn werk voor de school. Dat werk werd overgenomen door J.H. Rutjes uit Appeldorn bij Kalkar.

In het centrum van Eindhoven is een straat naar hem genoemd die uitkomt op de Markt op de plaats waar de school heeft gestaan. De straat werd in de tweede helft van de jaren 1950 aangelegd.