Hermetia illucens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hermetia illucens
Hermetia illucens Black soldier fly edit1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde:Brachycera (Vliegen)
Familie:Stratiomyidae
Geslacht:Hermetia
Soort
Hermetia illucens
(Linnaeus, 1758)
Hermetia illucens larven
Hermetia illucens larven
Afbeeldingen Hermetia illucens op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hermetia illucens op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Hermetia illucens (ook: zwarte soldaatvlieg of zwarte soldatenvlieg) is een vliegensoort uit de familie van de Stratiomyidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1758 door Linnaeus.

De zwarte soldaatvlieg is een wapenvlieg, van oorsprong afkomstig uit de tropische en subtropische zones van Zuid- en Noord-Amerika. Zowel de larve als ook de volwassen vlieg van deze soort vormen geen plaag of brengen ziektes over. De volwassen vlieg, kan 15-20 mm lang worden. De monddelen ontbreken bij de volwassen vlieg. Deze leeft van reserves, die het heeft opgebouwd als larve.

De larve is dof grijsachtig van kleur, kan 27 mm lang en 6 mm breed worden, en in het laatste stadium zo'n 220 mg. wegen. Larven worden tegenwoordig op grote schaal gekweekt om organische afvalstromen om te zetten naar een insecteneiwit. De afvalstromen waarmee de larve zich kan voeden zijn groenten en fruit, mest en dierlijk afval. Eenmaal volgroeid kan de larve daarna worden verwerkt tot veevoeder.[2][3] Hiernaast zijn de eerste stappen gezet om de insect te gebruiken in de recreatieve visserij.