Hermopolis Magna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hermopolis Magna
Plaats in Egypte Vlag van Egypte
Hermopolis Magna (Egypte)
Hermopolis Magna
Coördinaten 27° 47′ NB, 30° 48′ OL
Foto's
Een obelisk van farao Nectanebo II uit Hermopolis Magna (British museum)
Een obelisk van farao Nectanebo II uit Hermopolis Magna (British museum)
Portaal  Portaalicoon   Egypte

Hermopolis Magna was de hoofdstad van de 15de nome van Opper-Egypte. Het ligt vlak bij de huidige plaats El Asjmoenein.

Hermopolis Magna was het belangrijkste cultuscentrum van de god Thot. De Griekse naam is gebaseerd op de gelijkstelling van de god Thot met de Griekse god Hermes, vandaar Hermopolis, 'Stad van Hermes'. De Grieken voegden er 'Magna', dit betekent 'de Grote', aan toe.

De meeste overgeleverde teksten en materiaal komen tot ons vanuit de Ptolemaeïsche periode. De archaïsche naam van Hermopolis was in het Oudegyptisch echter Chmoen of Chemennu of Khemnu (letterlijk de Achtstad), genoemd naar de achteenheid, of de Ogdoade van Hermopolis. Deze oergoden vertegenwoordigden de aspecten van de originele kosmos.
De oude naam komt men tegen vanaf de 5e dynastie van Egypte en kan in feite nog veel vroeger teruggaan. Dit geeft een idee van de ouderdom van deze mythe.[1]

Naast deze kosmologie bestonden er nog andere kosmologische systemen (zie: Egyptisch scheppingsverhaal).

Er bevinden zich nog fundamenten van de tempel van Thot en enkele grote Bavianenstandbeelden van rood kwartsiet met de naam van Amenhotep III in een cartouche.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Wilkinson, Richard H.The complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Thames & Hudson, London, 2003, ISBN 0500051208 p. 16