Herodianus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herodianus
Herodianus
Algemene informatie
Volledige naam Ἡρωδιανός
Ook bekend als Herodian, Herodianus van Antiochië
Geboren ca. 170
Geboorteplaats Antiochië (?)
Overleden ca. 240
Land oude Griekenland
Beroep schrijver, geschiedschrijver
Werk
Bekende werken Geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk sinds Marcus Aurelius
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Oudheid

Herodianus was een Griekstalige schrijver, mogelijk afkomstig uit Antiochië in Syrië, en leefde van ± 170 tot 240 na Chr.

De Geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk sinds Marcus Aurelius[bewerken | brontekst bewerken]

Hij schreef in het Grieks over de Romeinse geschiedenis tussen 180 en 238 na Chr., dat wil zeggen van de regering van keizer Marcus Aurelius tot de troonsbestijging van Gordianus III. De inhoud is enigszins ongelijkmatig verdeeld: de acht boeken worden steeds korter, en de meeste aandacht gaat uit naar het Vijfkeizerjaar 193 en het Zeskeizerjaar 238.

Herodianus, die een lagere ambtelijke functie in Rome lijkt te hebben bekleed, heeft verschillende gebeurtenissen meegemaakt. Zijn persoonlijke herinneringen vormen, samen met getuigenissen van ooggetuigen, de basis van zijn werk. Een enkele keer, zoals bij de beschrijving van Septimius Severus' succesvolle campagnes tegen de Parthen, lijkt zijn bron een monument te zijn (in dit geval de Boog van Septimius Severus op het Forum Romanum).

Het werk bevat daardoor wel veel interessante en belangrijke details, zoals de schitterende beschrijving (in 5.6) van het in Rome gevierde Akitufestival ten tijde van de regering van Heliogabalus (218-222). Herodianus' verslag van diens bewind is aanzienlijk minder gekleurd dan dat van zijn oudere tijdgenoot en collega, de deftige senator Cassius Dio.

Omdat De Geschiedenis van het Romeinse Keizerrijk sinds Marcus Aurelius in vlot Grieks is geschreven, heeft het altijd lezers gehad. Zijn reputatie, die lange tijd heeft geleden onder het feit dat hij voor de eerste helft van zijn werk een concurrent heeft in de vorm van Cassius Dio, is de laatste tijd sterk verbeterd. Dat Herodianus niet behoorde tot de maatschappelijke elite, wordt hem niet langer nagedragen.

Inhoudsoverzicht[bewerken | brontekst bewerken]

"De Geschiedenis van het keizerrijk na Marcus Aurelius" is een achtdelig werk dat volledig bewaard is en de volgende delen omvat:

Recente literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • F.L. Müller, Herodian. Geschichte des Kaisertums nach Marc Aurel: Griechisch und Deutsch, Stuttgart, 1996.

Nederlandse vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Herodianus, Donkere wolken boven Rome. Het Romeinse rijk in de derde eeuw, vert. M.F.A. Brok en V. Hunink, 2017, ISBN 9789025307998
  • Herodianus, Crisis in Rome (Ab excessu divi Marci), trad. M.F.A. Brok, Bussum, 1973.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]