Herpes gestationis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Herpes gestationis
Pemphigoid gestationis - high mag.jpg
Coderingen
ICD-10 O26.4
ICD-9 646.8
eMedicine derm/178
MeSH D006559
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Herpes gestationis is een huidziekte met blaren en ernstige jeuk, die zeer zelden in de zwangerschap optreedt. Omdat de aandoening weinig met herpes (een virusinfectie) te maken heeft, maar meer met pemfigoïd (een auto-immuunziekte) is pemphigoides gestationis een duidelijker naam.

Rond de navel ontstaan huidafwijkingen die leiden tot blaren, de ziekte breidt zich dan hiervandaan uit. Net als bij veel andere auto-immuunziekten is de oorzaak niet goed begrepen. Net als bij bulleus pemfigoïd worden antistoffen gevormd tegen eiwitten van de hemi-desmosoom die de opperhuid aan de lederhuid verankert, meestal tegen collageen XVII, soms tegen BP230. Deze antistoffen verzwakken de aanhechting, en daardoor ontstaat blaarvorming.

Het is niet besmettelijk, de jeuk kan worden bestreden met lokale corticosteroïden. Na de zwangerschap geneest het vanzelf (hoewel bij een enkeling de klachten blijven bestaan). Bij een volgende zwangerschap kunnen de klachten terugkomen. Er is geen extra risico voor de ongeboren baby.