Hersenkoraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hersenkoraal
Diploria strigosa
Diploria strigosa
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Cnidaria (neteldieren)
Klasse: Anthozoa (bloemdieren)
Onderklasse: Zoantharia
Orde: Madreporaria
Onderorde: Faviina
Familie
'Faviidae'
Gregory, 1900[1]
Geslachten[1]
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hersenkoraal is een naam voor bolvormige kolonies van steenkoralen. Zij ontlenen hun naam aan de kanalen in het oppervlak van de koraalkolonies, die veel weg hebben van de groeven en windingen van de menselijke hersenen, of een labyrint. De naam hersenkoraal wordt meestal gebruikt voor soorten steenkoraal die behoren tot de Familie Faviidae. De bekendste soorten zijn Diploria labyrinthiformis, Diploria strigosa uit het geslacht Diploria en soorten uit de geslachten Platygyra en Leptoria.

Groei[bewerken]

De typische structuur van hersenkoralen heeft te maken met de groei van de koraalkolonies. Bij de meeste steenkoralen delen de koraalpoliepen zich in afzonderlijke poliepjes, die door kalkwanden van elkaar zijn gescheiden. Echter, bij de hersenkoralen blijft deze deling achterwege, en blijven de twee poliepen met de mondschijf met elkaar verbonden. De kalkskeletten van de naast elkaar gelegen koraaldiertjes versmelten daarbij met elkaar. Dit laatste zorgt voor de typische lintvormige structuur van de mondschijf van hersenkoralen.

Kolonies kunnen een omvang bereiken van 1 tot 2 meter hoogte. Hersenkoralen komen voor in de Rode Zee, Indische oceaan en de Caribische Zee.

Bronnen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. a b Faviidae volgens ITIS, augustus 2008