Hertog Jan-hospitaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hertog Jan Hospitaal

Hertug Hans Hospitalet

het hospitaal
Plaats Sønderbro 3, 6100 Haderslev

Vlag van Denemarken Denemarken

Denominatie Lutheranisme
Coördinaten 55° 15′ NB, 9° 29′ OL
Detailkaart
Hertog Jan-hospitaal (Denemarken)
Hertog Jan-hospitaal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het Hertog Jan Hospitaal (Deens: Hertug Hans Hospitalet) en de Hertog Jan Hospitaalskerk (Hertug Hans Hospitalskirke) in het Deense Haderslev vormen een stichting van na de reformatie, waar de armen en behoeftigen van de stad werden verzorgd. Het gasthuis ontstond in 1569 nadat de toenmalige landsheer, hertog Jan de Oudere, zoon van koning Frederik I, het vermogen van meerdere middeleeuwse stichtingen samenvoegde. Tegenwoordig is de hospitaalkerk de protestantse parochiekerk voor het zuidelijke stadsdeel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Over de geschiedenis van de kloosters in Haderslev is weinig bekend, echter er was een franciscaans klooster en een hof voor melaatsen buiten de stad. In 1569 stichtte de hertog het nieuwe hospitaal, waar behoeftigen uit de stad konden worden verzorgd. Naast het vermogen van de middeleeuwse stichtingen werd ook het vermogen uit bezittingen van het collegiaal kapittel van de Mariakerk toegevoegd. Daartoe behoorden landerijen en enkele boerderijen uit de omgeving van Haderslev. Aan de stichter herinnert het gevelmonument aan de westelijke gevel met de tekst:

ANNO 1569 HAT DER
DURCHLEVCHTIGER
HOCHGEBORN FVRST VND
HERR, HER IOHANS, ERBE
ZV NORWEGEN, HERZOG ZV
SCHLESWIG HOLSTEIN,
DEM ALMECHTIGEN ZV
EHRN VND DEN ARMEN ZV
GNAD VND GVTEM DIESES
HOSPITAL VON NEWEN
GESTIFTTET VND ERBAWET

Anno 1569 heeft de
doorluchtige
hooggeboren vorst en
heer, heer Jan, erfgenaam
van Noorwegen, hertog van
Sleeswijk Holstein,
de Almachtige ter
ere en de armen ter
genade en goede dit
hospitaal van nieuw
gesticht en gebouwd

De kerk vormt tegenwoordig de oostelijke vleugel van het gebouw. Sinds 1969 bezit het weer een dakruiter als klokkendrager. Tot 2006 werden kerk en hospitaal grondig gerenoveerd. De nevengebouwen dienen de gemeente, nadat in 1989 de laatste bewoner vertrok. Slechts het zuidelijke gebouw wordt nog bewoond.

Door een in de jaren 1950 aangelegde verkeersader werd het hospitaal van de oude binnenstad aan de andere kant van de Møllestrømmen afgesneden. De verzonken ligging van het gebouw is echter het gevolg van een in 1898 aangelegde spoorlijn.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hertog Jan Hospitaalskerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.