Hertog van Medina Sidonia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapenschild van het Hertogdom

Hertog van Medina Sidonia is een Spaanse hoge adellijke titel die vroeger was gekoppeld aan een hertogdom. Naast Hertog van Medina Sidonia, dragen ze ook de titel van Hertog van Villafranca. Wegens historische verdienste heeft deze titel veel aanzien in Spanje. Dit is het oudste Spaans hertogdom en de familie is verwant aan verschillende Spaanse hoogadellijke huizen, zoals de hertogen van Alva.

Eerste Creatie[bewerken]

Bij concessie in 1445 door koning Hendrik II van Castilië, werd het hertogdom een erfelijke titel geschonken aan Hendrik van Castilla y Sousa. Hij was Hertog van Medina Sidonia en eerste graaf van Cabra.

Tweede Creatie[bewerken]

In 1455 creëerde koning Johan II, de titel opnieuw en kende hem toe aan don Juan Alonso (De Goede) de Guzmán. Hij wordt beschouwd als de stichter van het andalusische Huis van Medina Sidonia. De huidige titularis is de 22ste Hertog van Medina Sidonia, die woont in het paleis van Sanlúcar de Barrameda.

Bekende familieleden[bewerken]

  • don Juan Alonso (De Goede) de Guzmán; 1ste Hertog, 4de Heer van Sanlucar de Ballameda en 3de Heer van Ayamonte. Stichter van de Familie.
  • don Alonzo Pérez de Guzmán el Bueno
  • don José María Álvarez van Toledo, 15de Hertog van Medina Sidonia, 11de Markies van Villafranca, Hertog van Alva de Tormes. Beschermheer van Goya. Hij huwde met María Cayetana de Silva, de 13de Hertogin van Alva, samen waren ze het rijkste koppel van heel Spanje.
  • don José Joaquín Álvarez van Toledo, 18de Hertog van Medina Sidonia, 14de Markies van Villafranca, 12de Hertog van Fernandina en 13de Markies van Molina was een Hofdignitaris
  • doña Luisa Isabel Álvarez van Toledo, 21ste Hertogin van Medina Sidonia, 17de Markiezin van Villafranca, 15de Hertogin van Fernandina bekend als de Rode Hertogin en laatste van de lijn Alva.
  • Don Leoncio Alonso González de Gregorio, sinds 2008 de actuele Hertog en Professor aan de universiteit van Castilla la Mancha.

Externe link[bewerken]