Hervormd Lyceum Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hervormd Lyceum Zuid

Het Hervormd Lyceum Zuid is een school voor voortgezet onderwijs aan de Brahmsstraat in Amsterdam. De school is een lyceum met een gemeenschappelijk brugjaar en de richtingen vwo en havo.

Geschiedenis

De school is opgericht in 1928 en in 1934 werd het huidige gebouw betrokken. In 1940 groeide de school uit tot de grootste middelbare school van Nederland: meer dan 800 leerlingen. Dieptepunt in de geschiedenis van de school was de oorlogstijd. In die tijd zwaaide NSB-rector Smit de scepter. Ondanks de aanwezigheid van deze rector en het aantrekken van NSB-leerlingen is de sfeer in die tijd altijd anti-Duits gebleven.[bron?]

De school zat met ruim 800 leerlingen aan het maximum van de capaciteit van het gebouw. Daarom is er in 2005 uitgebreid verbouwd, aan de school zijn op de voormalige binnenplaats twee ondergrondse gymlokalen toegevoegd.

Samenwerking

De school werkt tegenwoordig samen met andere joodse en protestants-christelijke scholen in Amsterdam en Amstelland. Dit is een samenwerking op het gebied van organisatie, financiën en personeel. De andere Cederscholen zijn het Hervormd Lyceum West, Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, Hermann Wesselink College en het Veenlanden College.

Fotogalerij

Personeel

De school wordt bestuurd door een rector en twee conrectoren. Het docentenbestand is ongeveer 70.

Bekende (oud-)leerlingen

Externe link

  • Website van het Hervormd Lyceum Zuid