Roemeense Hervormde Kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hervormde Kerk in Roemenië)
Verspreiding van de volgers in Roemenië (2002)

De Roemeense Hervormde Kerk (Hongaars: Romániai Református Egyház, Roemeens: Biserica Reformată din Romania) is de organisatie van de calvinistische kerk in Roemenië.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De meerderheid van haar volgers heeft de Hongaarse etniciteit en het Hongaars is dan ook de voertaal binnen de Kerk. De overgrote meerderheid van de kerkparochies ligt in Transsylvanië; volgens de volkstelling van 2002 waren 701.077 (3,15%) Transsylvaniërs lid van de Hervormde Kerk. Daarvan had 95% de Hongaarse etniciteit.[1]

De Hervormde Kerk van Roemenië is onderverdeeld in twee bisdommen: het District Királyhágómellék en het District Transsylvanië. De hoofdzetels van deze bisdommen zijn respectievelijk de steden Oradea en Cluj-Napoca.

Samen met de Hongaarse Unitarische Kerk van Transsylvanië en de twee lutherse kerken van Roemenië (de Evangelische Lutherse Kerk van Roemenië en de Evangelische Kerk van de Augustijnse Confessie in Roemenië) bestuurt deze calvinistische gemeenschap het Protestants Theologisch Instituut van Cluj.

Doctrine[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk houdt zich aan de:

Geloofsbelijdenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Confessies[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij van hervormde kerken[bewerken | brontekst bewerken]