Herwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herwen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Herwen (Gelderland (hoofdbetekenis))
Herwen
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Zevenaar
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 6′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Herwen, dorpsgezicht

Herwen is een plaats in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen in het gebied de Liemers (gemeente Zevenaar), oostelijk van Arnhem. Het wordt vaak in een adem genoemd met de plaats Aerdt als Herwen en Aerdt.

Tot 1 januari 1818 was Herwen een zelfstandige gemeente. Op die datum werd de gemeente verdeeld: het ene deel ging verder als gemeente Pannerden, het andere deel werd samengevoegd met de opgeheven gemeente Lobith tot de nieuwe gemeente Herwen en Aerdt. Deze gemeente ging op 1 januari 1985 op in de nieuwe gemeente Rijnwaarden.

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige Herwen is de tweede plaats met die naam, nadat de eerste in 1764 bij een overstroming ten onder ging.[1] Al ver voor de jaartelling woonden op die plek mensen. In 12 voor Christus werd er daarnaast een Romeins fort, Carvium, gebouwd door de soldaten van Drusus. Herwen werd voor het eerst genoemd in het jaar 870. Het verdronken dorp ligt onder het water dat nu De Bijland heet, net buiten de dijken van het nieuwe Herwen. Het dorp was kwetsbaarder geworden voor overstromingen door het ontstaan van het Pannerdensch Kanaal dat gegraven werd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Bij de overstroming in 1764 ging vooral have en goed verloren. De meeste bewoners brachten zichzelf voorheen in veiligheid.[1][2]

Geboren in Herwen of daar woonachtig geweest[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Herwen, de Sint Martinuskerk