Hessel (zanger)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hessel
Hessel in close-up
Algemene informatie
Volledige naam Hessel van der Kooij
Bijnaam Ray Maccannon
Geboren 20 april 1955
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1978 - heden
Genre(s) rock, blues
Beroep zanger
Instrument(en) gitaar, mondharmonica
Label(s) CNR, Polydor, eigen label
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Hessel geeft een benefietconcert voor Hessel Tros, die lijdt aan het Syndroom van Aicardi-Goutières

Hessel van der Kooij (West-Terschelling, 20 april 1955) is een Nederlands zanger. Hij staat ook bekend onder het pseudoniem Ray Maccannon.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hessel had zich op zestienjarige leeftijd voorgenomen om naar Canada te emigreren. Hij zou als een houthakker zijn brood kunnen verdienen. Zijn vader vond dat echter niet zo'n prettig idee. In Hoorn stond destijds een café te huur. Afgesproken werd dat de eigenaresse het pand zou verhuren en dat Hessel de zaak ging runnen. Dat was wel een opgave; het was een café waar in honderd jaar niets was veranderd.

Op 24 maart 1972 opende ik de deuren van de GW. Ontzettend druk had en kreeg ik het niet dus ik vulde mijn tijd met een beetje spelen op een geleende gitaar. Het waren een paar jongens uit het dorp die mij een beetje overeind hielden, plus de patattent die voor de GW [De Groene Weide] stond. Verder was er niet veel te verdienen.[2]

Zijn gitaarspel en zang wekten wel belangstelling bij de gasten. De jaren die volgden werd het steeds drukker. Al snel bleek dat het muziek maken een belangrijk onderdeel was geworden. Hessel en zijn vriend Piet Cupido konden het samen goed redden. Al gauw krijgt hij de bijnaam de Bruce Springsteen van Terschelling. Hessel treedt minstens zo veel op als The Boss. Tijdens optredens in zijn café De Groene Weide wisselt Hessel eigen werk af met composities (van Joe Jackson en natuurlijk Springsteen) die hun nut bewezen hebben.[3]

In 1977 ontmoette hij Gossen Smit, een leraar taalexpressie. Samen gingen ze liedjes schrijven. Hessel schreef de muziek, en Gossen de teksten. She's flying to America en Brother Sagitarius werden uit deze samenwerking geboren.

Na weken van repeteren op de oude ADM werf in Amsterdam-Noord belandde hij in 'Studio Zeezicht' van Rob van Donselaar. Hier werd Hessels eerste LP 'Flamborough Head', in eigen productie, opgenomen. Om de LP goed te verkopen hebben ze in het café een boek neergelegd waar iedereen de plaat kon bestellen. Via dit boek werden uiteindelijk 1200 exemplaren verkocht.

Muzikale carrière buiten Terschelling[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 ontmoette hij Kees Brakkee, een leraar Engels. Brakkee heeft de teksten voor de cd's 'Just my Luck' en 'Dust' geschreven, alsook de single Somebody Told Me. Dust werd uitgebracht door platenmaatschappij Polydor. In 1985 brak Hessel echt door met de hit Terug naar Terschelling. Deze kwam tot de 18e plaats in de Nederlandse Top 40.

In 1989 werden concerten georganiseerd. Eén in De Trije in Franeker, waar Live in Frjentsjer werd opgenomen, alsook in Koog aan de Zaan. Het bleek een succes, en André Roosenburg stelde voor om dan ook maar Ahoy te doen.

Anekdote

Hessel vertelt graag zijn ervaring met Ahoy in een anekdote:

"Met Ahoy". "Je spreekt met Hessel van Terschelling en ik zou graag Ahoy willen huren." "Heb je een grote familie?" "Nee niet bijzonder groot." "Hoe wil je dan je kaarten verkopen?" "Nou zie je... Ik heb een café en ik dacht hier..." Na de telefoon te hebben opgehangen, zou de directeur hoofdschuddend tegen zijn assistenten hebben gezegd: "Wat ik nou toch meemaak... Er is een of andere gek van Terschelling die Ahoy wil huren." Waarop de secretaressen het uitschreeuwden: "Hessel".[4]

Zo werd er een afspraak gemaakt met de directeur van Ahoy, Hans van Amerongen. Alles was geregeld, en Ahoy ging nu (1991) toch echt gebeuren. Het eerste concert was al snel uitverkocht en werd er een tweede concert aan toegevoegd. Later dat jaar werd de liveregistratie op dubbel-video uitgebracht.

Ook het Thialf in Heerenveen (1992) en twee jaar later het Vredenburg te Utrecht (1994) werden vereerd met een serie concerten. Dan is het een paar jaar rustig totdat hij in 1999 een groot concert geeft op Terschelling zelf. Het podium wordt in het Duinmeer gebouwd, en het publiek nam plaats rond het water.

In 2000 bracht hij het nieuwe album Flotsam onder het platenlabel CNR Records uit, die onder meer het nummer One Heart, een duet met Hessels dochter Tess bevat.

In 2003 is het de beurt aan het Heineken Music Hall. Tijdens de shows worden opnamen gemaakt voor een album en een dvd.

Hessel speelt, samen met zijn dochter Tess, in 2005 in een uitverkocht Thialf te Heerenveen. De opbrengsten van het concert, ruim 100.000 euro, werden aan het goede doel gegeven: Hessel Voor Hessel, een organisatie die geld inzamelt voor onderzoek naar de dodelijke ziekte Aicardi-Goutières waaraan de zesjarige Hessel Tros uit Rijperkerk lijdt.

Horizon verbreden[bewerken | brontekst bewerken]

Hessel heeft zich ook op andere activiteiten gestort. Een eigen geluidsstudio die hij verhuurt aan artiesten, maar waar ook workshops gehouden worden voor personeelsuitjes. Ook heeft hij een kampeerboerderij en maakt hij voor de VVV op Terschelling een aantal video's over Terschelling.

Naast zijn rijbewijs heeft hij ook een vliegbrevet en geeft hij interviews in een helikopter aan de lokale tv in Franeker, of in een sportvliegtuig voor Omrop Fryslân.

Hessel van der Kooij is een van de organisators van Springtij, een organisatie die zich de zorg van de natuur aantrekt.[5]


De Groene Weide[bewerken | brontekst bewerken]

In De Groene Weide bestel je iets lekkers van een lp

Café De Groene Weide van zanger Hessel op Terschelling werd door het vakblad Misset Horeca uitgeroepen tot Café van het Jaar 2011 in de Café Top 100.[6][7] In de Groene Weide presenteert Hessel zijn menu op "Langspeel Platen". Hessel treedt zo'n 250 maal per jaar op in zijn kroeg, van 22:30 tot 0:30. In de Groene Weide heeft hij een nagebouwde Brandaris, die bij enkele nummers 'aangezet' wordt, en het vuurtorenlicht iedere 5 seconden voorbij flitst, zoals de 'Echte' Brandaris dit ook doet. Dit noemt hij de oudste lichtshow ter wereld. (Verwijzend naar de Brandaris die stamt uit de 17e eeuw.)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzicht van alle uitgebrachte cd's en singles:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]