Het geheim van het slot Arco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Het Geheim van het Slot Arco)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het geheim van het slot Arco
Regie Maurits Binger
Jan van Dommelen
Producent Maurits Binger
Henri Cheval
Distributie Filmfabriek Hollandia
Première 19 februari 1915
Genre Horror
Thriller
Speelduur 68 minuten
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Budget ƒ 6000
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Het geheim van het slot Arco is Nederlands-Oostenrijkse stomme film uit 1915 in zwart-wit, ook bekend onder de titels De man zonder hoofd en Overleveringen van het slot Arco.

De film wordt omschreven als een horrorfilm, dit zou dan de eerste in de Nederlandse filmgeschiedenis zijn. De film werd in zijn geheel opgenomen in Oostenrijk met Nederlandse acteurs. Het is de enige film, waarin de hele in de filmwereld acterende familie Van Dommelen verscheen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint in het heden (1914). Een zakenman heeft het druk met zijn werkzaamheden en geen oog meer voor zijn vrouw. Een collega van de man wijst hem op een 300 jaar oud verhaal, en de film neemt een terugblik naar 1614. Daar gaat het om een kasteelheer die zijn vrouw links laat liggen. Zijn vrouw is hier triest om en om haar verdriet te verwerken huurt ze een kunstschilder in die haar portret moet schilderen. Ze worden beiden verliefd, maar de kasteelheer van slot Arco is woedend als hij erachter komt en onthoofdt de schilder.

Het lijk zonder hoofd verbergt de kasteelheer onder het kasteel. Dan keert het verhaal weer terug naar het heden. De zakenman is onder de indruk van het verhaal en wil uitvinden of het echt gebeurd is. Samen met zijn dochter gaat hij naar het kasteel, dat tegenwoordig een ruïne is. Als zijn dochter door een houten vlonder zakt zien ze een skelet zonder hoofd liggen maar er blijkt meer aan de hand...

Rolverdeling[bewerken]

Referenties[bewerken]