Het gouden ei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Het Gouden Ei)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gouden ei
Auteur(s) Tim Krabbé
Land Nederland
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre Thriller
Uitgegeven 1984
Medium paperback
Pagina's 97
Grootte 11x200x125 mm
Gewicht 137 g
ISBN-code 9789044618068
Voorheen 9044618067 (ISBN10)
Verfilming Spoorloos, The Vanishing
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het gouden ei is een boek van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé. Het boek werd in 1984 uitgegeven en is in 1988 door George Sluizer verfilmd als Spoorloos. In 1993 volgde een Engelstalige remake van dezelfde regisseur onder de titel The Vanishing. Die titel werd ook voor de Engelse vertaling van het boek gebruikt. Het boek is een favoriet op de leeslijsten van middelbare scholieren.[1] In theaterseizoen 2011-2012 was de toneelbewerking van Het gouden ei in Nederlandse theaters te zien.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Rex Hofmans vriendin, Saskia, verdwijnt spoorloos bij een Frans benzinestation, terwijl ze met Rex een benzinestop maakt. Ze ging even wat te drinken halen en kwam niet meer terug. Niemand weet waar ze is. Rex is hier kapot van en gaat zelf op onderzoek uit. Hij moet erg denken aan nachtmerries die ze vaak had. Ze droomde dat ze in een gouden ei door het heelal zweefde, en slechts daaruit kon ontsnappen indien haar ei een tweede gouden ei zou ontmoeten. Maar het heelal is zo groot.

Op een dag neemt Raymond Lemorne, een scheikundeleerkracht, contact met Rex op. Hij is bereid te praten, mits Rex bereid is hetzelfde als Saskia te ondergaan. De leraar neemt hem mee naar het benzinestation waar hij Rex een slaapmiddel geeft, en hem uitlegt wat hij gedaan heeft terwijl ze wachten tot het middel begint te werken. Hij legt Rex uit dat hij geobsedeerd was door het plegen van de perfecte misdaad, en vertelt hoe hij het meisje had meegelokt en met zelfgemaakte chloroform had bedwelmd. Dan valt Rex in slaap en ondergaat dezelfde nachtmerrie als Saskia. Hij wordt wakker in een doodskist en raakt in paniek wanneer hij begrijpt dat hij, net als Saskia, levend begraven werd. Niemand op aarde weet waar de twee zijn, ze lijken van de aardbol verdwenen.