Het Journaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het Nederlandse journaal, zie NOS Journaal.
Het Journaal
Het Journaal
Genre Nieuwsuitzending
Presentatie Zie nieuwslezers
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 31 oktober 1953
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Journaal is de dagelijkse nieuwsrubriek van de VRT, die op de televisiezender Eén wordt uitgezonden.

Het eerste journaal werd uitgezonden op 31 oktober 1953 (ook de dag van de eerste televisie-uitzending in Vlaanderen) en sindsdien is het VRT-journaal, analoog met de ontwikkeling van televisie als medium, flink veranderd. Aanvankelijk had Het Journaal slechts enkele medewerkers, maar tegenwoordig zijn er tientallen journalisten en nog veel meer andere medewerkers, waaronder regisseurs, producers, redacteurs en technici.

Huisstijl[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 januari 2008 vernieuwde de VRT de volledige nieuwsstudio. Hierbij kreeg elk journaal een eigen kleur: groen voor Het Journaal 1, geel voor Het Journaal 6, rood voor Het Journaal 7, blauwpaars voor Het Journaal Laat en oranje voor een extra uitzending. Terzake kreeg een blauw kleedje, net als Het Journaal 8. Ook werd de site vrtnieuws.net omgedoopt tot deredactie.be.

Vanaf 25 maart 2013 werd Het Journaal vanuit een nieuw decor uitgezonden. Sindsdien werden alle afleveringen van Het Journaal, Koppen en Koppen XL en De vrije markt uit dezelfde studio uitgezonden. Tot die tijd werden de uitzendingen vanuit de vroegere Terzake-studio verzorgd. Het Journaal 6 en Het Journaal X wisselden van kleur: Het Journaal 6 werd in het oranje uitgezonden, Het Journaal X kreeg een gele huiskleur.

Sinds 15 februari 2016 zit Het Journaal opnieuw in een nieuw kleedje. De verschillende kleuren per uitzending werden geschrapt: elk bulletin wordt voortaan uitgezonden in een blauw-wit decor. Ook het wandelen door de studio bij het begin en einde van Het Journaal is afgeschaft. Alle bulletins, behalve het late journaal, worden terug zittend gepresenteerd. Voor het sportnieuws schuift het sportanker weer mee aan de desk.

Op maandag 28 mei 2018 werd Het Journaal opgefrist. Ditmaal werd de vormgeving aangepast naar die van VRT NWS. De studio en muziek zijn hetzelfde gebleven.

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Dagelijks zijn er drie vaste uitzendingen van Het Journaal: één om 13 uur, om 19 uur en laat op de avond is er nog Het Journaal Laat (rond 22.45 uur) op Eén. Op Eén is er ook rond 18 uur een Het Journaal Update, en in het weekend om 20 uur op Canvas. Het journaal van 19 uur is het meest bekeken en duurt het langst, ongeveer 40 minuten. Het journaal van 13 uur duurt ongeveer 25-30 minuten, het laatavondjournaal ongeveer 15 minuten. Op zaterdag is er in plaats van Terzake het programma Vranckx, met Rudi Vranckx als presentator. Op feestdagen is er in de plaats van Terzake, Terzake Docu. Voor aanvang van de programma’s is er een uitzending van Het Journaal Update.

Het Journaal 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het Journaal 1 wordt dagelijks uitgezonden om 13 uur op Eén. De uitzending duurt 20 tot 30 minuten. Er is een duidelijke onderverdeling in rubrieken. De kijker krijgt twee à drie keer een vooraankondiging van een grote reportage. Er wordt geopend en afgesloten met het belangrijkste nieuws van dat moment. Op het einde van het journaal is er een sportrubriek. Op woensdag was er tevens een filmrubriek met Roel Van Bambost, maar die werd op 26 augustus 2009 stopgezet. De rubriek werd opgevolgd door reportages van filmrecensent Ward Verrijcken, die eind 2020 overleed.

Het Journaal Update[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 14 juni 2018 werd VRT NWS Update geïntroduceerd, dat het vroegere journaal van 18 uur op Eén en dat van 20 uur op Canvas in het weekend vervangt. Hierbij bundelt het nieuwsanker van (meestal) het late journaal het nieuws samen in 2 minuten. Dit journaal kwam er naar aanleiding van het Wereldkampioenschap voetbal 2018 en werd daarna zo verdergezet.[1] In het najaar van 2018 werd een update rond 16.30 uur eveneens geïntroduceerd. In 2019 werd VRT NWS Update dus Het Journaal Update en het was uitgebreid tot 5-6 minuten.

Het Journaal 7[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste journaaluitzending is Het Journaal 7. Deze uitzending duurt 35 tot 40 minuten en wordt dagelijks uitgezonden vanaf 19 uur. Er is ook een dagelijks sportblok; op zondag zit het sportblok in Sportweekend. Op zondag duurt Het Journaal 20 minuten en Sportweekend een half uur. Er wordt geopend en afgesloten met het belangrijkste nieuws van de dag.

Het Journaal Laat[bewerken | brontekst bewerken]

Het Journaal Laat geeft een compleet nieuwsoverzicht van de dag en duurt ongeveer 15 minuten. Het wordt dagelijks uitgezonden rond 22.45 uur. Qua verloop lijkt de uitzending op die van Het Journaal 1 en Het Journaal 7, maar er is meer aandacht voor economisch nieuws, al zijn er sinds de vernieuwing in 2008 geen beurscijfers en valutakoersen meer. Sinds september 2012 is er op het einde een vooruitblik op de volgende dag, met onder andere het weer, dat de vroegere krantenkoppen vervangt. Er is geen sportblok, maar belangrijk sportnieuws vindt wel een plaats in de uitzending.

Het Journaal Extra[bewerken | brontekst bewerken]

Bij speciale gebeurtenissen (zoals verkiezingen, begrafenissen van belangrijke personen, natuurrampen en aanslagen) wordt er een extra journaal uitgezonden.

Voormalige uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Journaal 6[bewerken | brontekst bewerken]

Het Journaal 6 week enige tijd lichtjes af van de andere uitzendingen. Na 3 maart 2008 werd dit journaal namelijk een tijdje staand vanachter een desk op de redactie voorgelezen. Dit nieuwe concept werd echter niet veel later afgeblazen, maar nog later werd het toch weer ingevoerd. Het bulletin, dat om 18 uur begon, duurde ongeveer 10 minuten. Het bood een compleet nieuwsoverzicht, maar voor verdiepende reportages werd doorverwezen naar Het Journaal 7. Er was geen apart sportblok in deze nieuwsuitzending.

Het Journaal 8[bewerken | brontekst bewerken]

Dit was het enige journaal van Canvas. Het duurde tussen de 5 en 10 minuten en werd voorgelezen door hetzelfde nieuwsanker als dat van Het Journaal 6 en Het Journaal Laat. Sinds 2017 was dit journaal er enkel in het weekend.

Hoofdredactie[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdredacteur van Het Journaal is sinds juni 2020 Dimitri Verbrugge. Eerder werd Het Journaal geleid door onder meer Inge Vrancken (2016-2020), Björn Soenens (2013-2016), Wim Willems (2003-2013) en Jan Ouvry (1999-2003).

Schermgezichten[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwslezers[bewerken | brontekst bewerken]

Het journaal wordt afwisselend gepresenteerd door:

Voormalige nieuwslezers zijn:

Presentatoren weerbericht[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Het Weer (VRT) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het weerbericht wordt afwisselend gepresenteerd door:

Voormalige presentatoren van het weerbericht zijn:

Sportnieuwsankers[bewerken | brontekst bewerken]

Om 13 uur en 19 uur is er een blok sportnieuws, voorgelezen door een sportnieuwslezer. De huidige sportpresentatoren zijn:

Voormalige sportnieuwsankers zijn:

Verslaggevers en correspondenten[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige verslaggevers en correspondenten zijn:

Eindredacteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Best bekeken uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Kijkers Reden
30 november 2020 2.008.425 Laatste werkdag van nieuwsanker Martine Tanghe alvorens op pensioen te gaan.[6][7]
27 maart 2020 1.753.000 Uitvaardigen van maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis.[7]
13 maart 2013 1.449.000 Franciscus I wordt de nieuwe paus.[7]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Het Journaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.