Het Journaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Journaal
VRT Het Journaal logo 2016.png
Genre Nieuwsuitzending
Presentatie Zie nieuwslezers
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 31 oktober 1953
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén en Canvas
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Journaal is de dagelijkse nieuwsrubriek van de VRT, die op de televisiezenders Eén en Canvas wordt uitgezonden.

Het eerste journaal werd uitgezonden op 31 oktober 1953 (ook de dag van de eerste televisie-uitzending in Vlaanderen) en sindsdien is het VRT-journaal, analoog met de ontwikkeling van televisie als medium, flink veranderd. Aanvankelijk had het Journaal slechts enkele medewerkers, maar tegenwoordig zijn er tientallen journalisten en nog veel meer andere medewerkers, waaronder regisseurs, producers, redacteurs en technici.

Huisstijl[bewerken]

Op 7 januari 2008 vernieuwde de VRT de volledige nieuwsstudio. Hierbij kreeg elk Journaal een eigen kleur: groen voor Het Journaal 1, geel voor Het Journaal 6, rood voor Het Journaal 7, blauwpaars voor Het Journaal Laat en oranje voor een extra uitzending. Terzake kreeg een blauw kleedje, net als Het Journaal 8. Ook werd de site vrtnieuws.net omgedoopt tot deredactie.be.

Vanaf 25 maart 2013 werd Het Journaal vanuit een nieuw decor uitgezonden. Sindsdien werden alle afleveringen van Het Journaal, Koppen en Koppen XL en De vrije markt uit dezelfde studio uitgezonden. Tot die tijd werden de uitzendingen vanuit de vroegere Terzake-studio verzorgd. Het Journaal 6 en Het Journaal X wzerden van kleur gewisseld: Het Journaal 6 werd in het oranje uitgezonden, Het Journaal X kreeg een gele huiskleur.

Sinds 15 februari 2016 zit Het Journaal opnieuw in een nieuw kleedje. De verschillende kleuren per uitzending werden geschrapt: elk bulletin wordt voortaan uitgezonden in een blauw-wit decor. Ook het wandelen door de studio bij het begin en einde van Het Journaal is afgeschaft. Alle bulletins, behalve het late journaal, worden terug zittend gepresenteerd. Voor het sportnieuws schuift het sportanker weer mee aan de desk.

Uitzendingen[bewerken]

Dagelijks zijn er vijf vaste uitzendingen van Het Journaal: één om 13 uur, om 18 uur, om 19 uur en laat op de avond is er nog Het Journaal Laat (rond 22.45 u.) op Eén. Op Canvas is er in het weekend om 20 uur Het Journaal 8. Het Journaal van 19 uur is het meest bekeken en duurt het langst, ongeveer 40 minuten. Het journaal van 13 uur duurt ongeveer 25 minuten, het laatavondjournaal ongeveer 15 minuten, het journaal van 18 uur zo'n 10 minuten. Het Journaal van 20 uur duurt gemiddeld zo'n 5 minuten, tijdens de week gevolgd door Terzake. Op zaterdag is er in plaats van Terzake het programma Vranckx, met Rudi Vranckx als presentator. Voor aanvang van het programma is er een uitzending van Het Journaal 8.

Het Journaal 1[bewerken]

Het Journaal 1 wordt dagelijks uitgezonden om 13 uur op Eén. De uitzending duurt 20 tot 30 minuten. Er is een duidelijke onderverdeling in rubrieken. De kijker krijgt twee à drie keer een vooraankondiging van een grote reportage. Er wordt geopend en afgesloten met het belangrijkste nieuws van dat moment. Op het einde van het Journaal is er een sportrubriek. Op woensdag was er tevens een filmrubriek met Roel Van Bambost, maar die werd op 26 augustus 2009 stopgezet. Deze is echter sinds enige tijd vervangen door een reportage door Ward Verrijken (ook in Het Journaal 7). Het Journaal 1 wordt meestal gepresenteerd door Annelies Van Herck of Goedele Wachters.

Het Journaal 6[bewerken]

Het Journaal 6 week enige tijd lichtjes af van de andere uitzendingen. Na 3 maart 2008 werd dit Journaal namelijk een tijdje staand vanachter een desk op de redactie voorgelezen. Dit nieuwe concept werd echter niet veel later afgeblazen, maar nog later werd het toch weer ingevoerd. Het bulletin, dat om 18 uur begint, duurt ongeveer 10 minuten. Het biedt een compleet nieuwsoverzicht, maar voor verdiepende reportages wordt doorverwezen naar Het Journaal 7. Er is geen sportblok in deze nieuwsuitzending. Het Journaal 6 wordt meestal gepresenteerd door Hanne Decoutere of Lieven Verstraete.

Het Journaal 7[bewerken]

De belangrijkste Journaal-uitzending is Het Journaal 7. Deze uitzending duurt 35 tot 40 minuten en wordt dagelijks uitgezonden vanaf 19 uur. Er is ook een dagelijks sportblok, op zondag zit het sportblok in Sportweekend. Op zondag duurt Het Journaal 20 minuten en Sportweekend een half uur. Er wordt geopend en afgesloten met het belangrijkste nieuws van de dag. Het Journaal 7 wordt meestal gepresenteerd door Martine Tanghe of Wim De Vilder.

Het Journaal 8[bewerken]

Dit is het enige journaal van Canvas. Het duurt tussen de 5 en 10 minuten en wordt voorgelezen door hetzelfde nieuwsanker als dat van Het Journaal 6 en Het Journaal Laat. Sinds 2017 is dit journaal er enkel in het weekend.

Het Journaal Laat[bewerken]

Het Late Journaal geeft een compleet nieuwsoverzicht van de dag en duurt ongeveer 15 minuten. Sinds het najaar van 2012 wordt het op weekdagen uitgezonden om 22.15 uur; daarvoor varieerde dat. In de weekends is er geen vast tijdstip en wordt het journaal rond 23 uur uitgezonden. Qua verloop lijkt de uitzending op die van Het Journaal 1 en Het Journaal 7, maar er is meer aandacht voor economisch nieuws, al zijn er sinds de vernieuwing in 2008 geen beurscijfers en valutakoersen meer. Sinds september 2012 is er op het einde een vooruitblik op de volgende dag, met o.a. het weer - dit vervangt de vroegere krantenkoppen. Er is geen sportblok, maar belangrijk sportnieuws vindt wel een plaats in de uitzending. Het Journaal Laat wordt meestal gepresenteerd door Hanne Decoutere of Lieven Verstraete.

Het Journaal Extra[bewerken]

Bij speciale gebeurtenissen (verkiezingen, begrafenis van belangrijke personen, natuurrampen, aanslagen ...) wordt er een extra journaal uitgezonden.

Hoofdredactie[bewerken]

De hoofdredacteur van Het Journaal is sinds september 2016 Inge Vrancken. Eerder werd Het Journaal geleid door onder meer Björn Soenens (2013-2016), Wim Willems (2003-2013) en Jan Ouvry (1999-2003).

Schermgezichten[bewerken]

Nieuwslezers[bewerken]

Het journaal wordt afwisselend voorgelezen door:

Voormalige nieuwslezers waren:

Presentatoren weerbericht[bewerken]

Sportnieuwsankers[bewerken]

Om 13 uur en 19 uur is er een blok sportnieuws, voorgelezen door een sportnieuwslezer. De huidige sportpresentatoren zijn:

Voormalige sportnieuwsankers waren:

Verslaggevers en correspondenten[bewerken]

Voormalige verslaggevers/correspondenten[bewerken]

Eindredacteurs[bewerken]

Externe links[bewerken]