Het Journaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Journaal
VRT Het Journaal logo.png
Genre Nieuwsuitzending
Presentatie Zie nieuwslezers
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 31 oktober 1953
Netwerk VRT
Zender Eén en Canvas
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Journaal is de dagelijkse nieuwsrubriek van de VRT, die op de televisiezender Eén en tijdens het weekend ook op Canvas wordt uitgezonden.

Het eerste journaal werd uitgezonden op 31 oktober 1953 (ook de dag van de eerste televisie-uitzending in Vlaanderen) en sindsdien is het VRT-journaal, analoog met de ontwikkeling van televisie als medium, flink veranderd. Aanvankelijk had het Journaal slechts enkele medewerkers, maar tegenwoordig zijn er tientallen journalisten en nog veel meer andere medewerkers, waaronder regisseurs, producers, redacteurs en technici.

Op 7 januari 2008 vernieuwde de VRT de volledige nieuwsstudio. Hierbij kreeg elk Journaal een eigen kleur: groen voor Het Journaal 1, geel voor Het Journaal 6, rood voor Het Journaal 7, blauwpaars voor Het Journaal Laat en oranje voor een extra uitzending. Terzake kreeg een blauw kleedje, net als Het Journaal 8. Ook werd de site vrtnieuws.net omgedoopt tot deredactie.be.

Sinds 25 maart 2013 wordt Het Journaal vanuit een nieuw decor uitgezonden. Sindsdien worden alle afleveringen van Het Journaal, Koppen en Koppen XL en De vrije markt uit dezelfde studio uitgezonden. Tot die tijd werden de uitzendingen vanuit de vroegere Terzake-studio verzorgd. Het Journaal 6 en Het Journaal X zijn van kleur gewisseld: Het Journaal 6 wordt nu in het oranje uitgezonden, Het Journaal X kreeg een gele huiskleur.

Uitzendingen[bewerken]

Dagelijks zijn er vier vaste uitzendingen van Het Journaal: om 13, 18, 19 uur en een laatavondjournaal (rond 22.45 u.) op Eén. In het weekend is er bovendien een uitzending om 20 uur op Canvas. Het journaal van 19 uur is het meest bekeken en duurt het langst, ongeveer 40 minuten. Het journaal van 13 uur duurt ongeveer 25 minuten, het laatavondjournaal ongeveer 15 minuten, het journaal van 18 uur zo'n 10 minuten. Voor 8 januari 2008 was er ook een nieuwsbulletin om 20 uur op Canvas. Deze uitzending van ongeveer vijftien minuten werd dan gevolgd door Terzake. Tegenwoordig begint Terzake direct om 20 uur. Er is nog een kort nieuwsoverzicht door een Terzake-presentator, maar van een echt Journaal is geen sprake meer. Op zaterdag is er in plaats van Terzake het programma Vranckx, met Rudi Vranckx als presentator. Voor aanvang van het programma is er een uitzending van Het Journaal 8.

Het Journaal 1[bewerken]

J1.png

De huiskleur van Het Journaal 1 is groen. Het wordt dagelijks uitgezonden om 13 uur op Eén. De uitzending duurt 20 tot 30 minuten. Er is een duidelijke onderverdeling in rubrieken. De kijker krijgt twee à drie keer een vooraankondiging van een grote reportage. Er wordt geopend en afgesloten met het belangrijkste nieuws van dat moment. Op het einde van het Journaal is er een sportrubriek. Op woensdag was er tevens een filmrubriek met Roel Van Bambost, maar die werd op 26 augustus 2009 stopgezet. Deze is echter sinds enige tijd vervangen door een reportage door Ward Verrijken (ook in Het Journaal 7). Het Journaal 1 wordt meestal gepresenteerd door Annelies Van Herck of Goedele Wachters.

Het Journaal 6[bewerken]

Jj6.png

Het Journaal 6 week enige tijd lichtjes af van de andere uitzendingen. Na 3 maart 2008 werd dit Journaal namelijk een tijdje staand vanachter een desk op de redactie voorgelezen. Dit nieuwe concept werd echter niet veel later afgeblazen, maar nog later werd het toch weer ingevoerd. Het bulletin, dat om 18 uur begint, duurt ongeveer 10 minuten. Het biedt een compleet nieuwsoverzicht, maar voor verdiepende reportages wordt doorverwezen naar Het Journaal 7. Er is geen sportblok in deze nieuwsuitzending. De huiskleur van Het Journaal 6 is oranje. Het Journaal 6 wordt meestal gepresenteerd door Hanne Decoutere of Lieven Verstraete.

Het Journaal 7[bewerken]

J7.png

De belangrijkste Journaal-uitzending is Het Journaal 7. Deze uitzending duurt 35 tot 40 minuten en wordt dagelijks uitgezonden vanaf 19 uur. Er is ook een dagelijks sportblok, op zondag zit het sportblok in Sportweekend. Op zondag duurt Het Journaal 20 minuten en Sportweekend een half uur. De huiskleur van Het Journaal 7 is rood. Er wordt geopend en afgesloten met het belangrijkste nieuws van de dag en er is een vooruitblik naar Terzake (op zaterdag Vranckx). Het Journaal 7 wordt meestal gepresenteerd door Martine Tanghe of Wim De Vilder.

Het Journaal 8[bewerken]

J8.png

Dit is het enige journaal van Canvas en wordt enkel in het weekend gebracht. Het duurt circa tien minuten. Tijdens de zomermaanden, als Terzake in een aangepaste vorm wordt uitgezonden, is er ook doordeweeks een apart Het Journaal 8, dat wordt voorgelezen door hetzelfde nieuwsanker als dat van Het Journaal 6 en Het Journaal Laat. Het Journaal 8 heeft dezelfde huiskleur als Terzake: lichtblauw.

Het Journaal L[bewerken]

Het Journaal L logo.png

Het Late Journaal geeft een compleet nieuwsoverzicht van de dag en duurt ongeveer 15 minuten. Sinds het najaar van 2012 wordt het op weekdagen uitgezonden om 22.15 u.; daarvoor varieerde dat. In de weekends is er geen vast tijdstip en wordt het journaal rond 23 uur uitgezonden. Qua verloop lijkt de uitzending op die van Het Journaal 1 en Het Journaal 7, maar er is meer aandacht voor economisch nieuws, al zijn er sinds de vernieuwing in 2008 geen beurscijfers en valutakoersen meer. Sinds september 2012 is er op het einde een vooruitblik op de volgende dag, met o.a. het weer - dit vervangt de vroegere krantenkoppen. Er is geen sportblok, maar belangrijk sportnieuws vindt wel een plaats in de uitzending. De huiskleur van Het Journaal Laat is blauwpaars. Het Journaal Laat wordt meestal gepresenteerd door Hanne Decoutere of Lieven Verstraete.

Het Journaal X[bewerken]

Het logo van het journaal extra.png

Bij speciale gebeurtenissen (verkiezingen, begrafenis van belangrijke personen, natuurrampen, aanslagen ...) wordt er een extra journaal uitgezonden. De huisstijl van dit journaal is geel en in plaats van de cijfers wordt een X gebruikt.

Nieuwslezers[bewerken]

Het journaal wordt afwisselend voorgelezen door:

Voormalige nieuwslezers[bewerken]

Weerpresentatoren[bewerken]

Sportnieuwsankers[bewerken]

Om 13 uur en 19 uur is er een blok sportnieuws, voorgelezen door een sportnieuwslezer. Deze sportpresentatoren zijn:

Voormalige sportnieuwsankers[bewerken]

Verslaggevers en correspondenten[bewerken]

Voormalige verslaggevers/correspondenten[bewerken]

Eindredacteurs[bewerken]

Externe links[bewerken]