Het Nationale Theater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nationale Theater
Koninklijke Schouwburg
Vestigingsplaats Den Haag
Opgericht 2017
Bezoekers 300.000 (2018)[1]
Actuele samenstelling
Artistiek leider Eric de Vroedt en Noël Fischer
Directeur Cees Debets
Website www.hnt.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Nationale Theater (HNT) is het stadstheater en -gezelschap van Den Haag. Het ontstond op 1 januari 2017 uit een fusie van Het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui.

Het Nationale Theater produceert en presenteert klassiekers, actueel drama en innovatieve journalistieke programma’s naast cabaret, dans en muziektheater. Als enige van de acht grote door de Nederlandse overheid gesubsidieerde theatergezelschappen maakt het naast voorstellingen voor volwassenen ook voorstellingen voor kinderen en jongeren (NTjong). Het is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland. De Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui zijn de vaste speelplekken.

Directie en artistieke leiding[bewerken]

Het Nationale Theater kent een driehoofdige directie: Cees Debets is directeur theater, Lidy klein Gunnewiek is directeur financiën, Eric de Vroedt is artistiek leider. Noël Fischer is artistiek leider van NTjong. Eerdere directieleden van HNT waren onder meer Theu Boermans, Simon van Driel en Walter Ligthart.

Regisseurs[bewerken]

Theu Boermans, Eric de Vroedt, Noël Fischer (NTjong), Daria Bukvić, Jeroen De Man en Casper Vandeputte (NTjong) zijn als regisseurs aan het Nationale Theater verbonden.

Acteurs[bewerken]

Het Nationale Theater is één van de twee gezelschappen met een ensemble van acteurs in vaste dienst. Het ensemble bestaat per 2018 uit zeventien acteurs: Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bram Coopmans, Bram Suijker, Emmanuel Ohene Boafo, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Joris Smit, Mark Rietman, Romana Vrede, Sallie Harmsen, Saman Amini, Stefan de Walle, Tamar van den Dop, Vincent Linthorst, Werner Kolf en Yela de Koning.

Externe links[bewerken]