Het Nationale Theater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nationale Theater
Vestigingsplaats Den Haag
Opgericht 2017
Bezoekers 300.000 (2018)[1]
Actuele samenstelling
Artistiek leider Eric de Vroedt en Noël Fischer
Directeur Cees Debets
Website www.hnt.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Nationale Theater (HNT) is het stadstheater en -gezelschap van Den Haag. Het ontstond op 1 januari 2017 uit een fusie van Het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui.

Het Nationale Theater produceert en presenteert hedendaagse toneelteksten, (bewerkingen van) klassieke toneelteksten en innovatieve contextprogramma’s naast cabaret, dans en muziektheater. Als enige van de acht grote door de Nederlandse overheid gesubsidieerde theatergezelschappen maakt het naast voorstellingen voor volwassenen ook voorstellingen voor kinderen en jongeren (HNTjong). Het is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland. De Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui zijn de vaste speelplekken.

Zalen[bewerken | bron bewerken]

De volgende podia staan ter beschikking: de twee zalen van de Koninklijke Schouwburg, de twee zalen van het Theater aan het Spui, Zaal 3 en de NHT Studio's.

Organisatie[bewerken | bron bewerken]

Directie en artistieke leiding[bewerken | bron bewerken]

Het Nationale Theater kent een driehoofdige directie: Cees Debets is directeur theater, Lidy klein Gunnewiek is directeur financiën, Eric de Vroedt is artistiek leider. Noël Fischer is artistiek leider van HNTjong.

Regisseurs[bewerken | bron bewerken]

Theu Boermans, Eric de Vroedt, Noël Fischer (NTjong), Daria Bukvić, Jeroen De Man en Casper Vandeputte (HNTjong) zijn als regisseurs aan het Nationale Theater verbonden.

Acteurs[bewerken | bron bewerken]

Het Nationale Theater is een van de twee gezelschappen met een ensemble van acteurs in vaste dienst. Het ensemble bestaat per 2020 uit zestien acteurs: Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bram Coopmans, Bram Suijker, Emmanuel Ohene Boafo, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Joris Smit, Mariana Aparicio Torres, Mark Rietman, Rick Paul van Mulligen, Romana Vrede, Soumaya Ahouaoui, Stefan de Walle, Tamar van den Dop en Yela de Koning. Eerder waren o.a. Sallie Harmsen, Werner Kolf, Vincent Linthorst en Saman Amini aan het ensemble verbonden.

Externe links[bewerken | bron bewerken]