Naar inhoud springen

Het Stripschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De initiatiefnemers van Het Stripschap (P.H. Frankfurther onderaan in beeld)

Het Stripschap is een Nederlands genootschap van stripliefhebbers dat op 11 oktober 1967 door onder anderen P. Hans Frankfurther werd opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

In 1997 werd ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van het Stripschap een eenmalige prijs, de Trentenaire, uitgereikt. Thé Tjong Khing kreeg deze prijs voor zijn gehele oeuvre als striptekenaar. Hij werkte ruim twintig jaar voor de Toonder-studio's en maakte onder meer de stripreeksen Iris en Arman & Ilva.[1]

Het Stripschap organiseert sinds 1980 jaarlijks De Stripdagen, het grootste stripfestval van Nederland. Bij deze gelegenheid wordt jaarlijks de Stripschapprijs uitgereikt, de belangrijkste prijs die Nederland kent voor stripmakers. Ook worden tijdens de Stripdagen de Stripschappenningen, jaarprijzen in verschillende categorieën, de Bulletje en Boonestaak Schaal en de P. Hans Frankfurtherprijs uitgereikt.

Het Stripschap is sinds begin 2006 de uitgever van het tijdschrift Stripnieuws. Daarnaast geeft Stichting Uitgeverij Stripstift in opdracht van Het Stripschap het stripinformatieblad Stripschrift uit.

De Stripschapprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Stripschapprijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, die tijdens De Stripdagen werd uitgereikt. Sinds 2021 vindt de uitreiking plaats in het Forum in Groningen.

P. Hans Frankfurtherprijs[bewerken | brontekst bewerken]

De P. Hans Frankfurtherprijs is een stripprijs die uitgereikt wordt aan personen of instanties die bijzonder verdienstelijk zijn geweest voor de strip. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 1981 en werd de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten genoemd. Na het overlijden van Frankfurther in 1996 (Hij overleed bij een poging zijn zoon te redden van de verdrinkingsdood, beiden kwamen om.[2]), werd de prijs naar hem genoemd.

Lijst van winnaars van de P. Hans Frankfurtherprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van winnaars van de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]