Het Tuinfeest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Tuinfeest
Ester Naomi Perquin op Het Tuinfeest 2015
Gehouden in Deventer
Organisator Theater Bouwkunde
Deelnemers ± 30 dichters
Thema Poëzie
Eerste editie 1999
Officiële website

Het Tuinfeest is een jaarlijks terugkerend poëzie-evenement in Deventer. Het wordt georganiseerd door Theater Bouwkunde aan de vooravond van de Deventer Boekenmarkt.

In 1999 werd dit gedichtenfestival in tuinen van de oude binnenstad van Deventer voor de eerste maal gehouden. Bijna dertig Nederlandstalige dichters, waaronder Marjoleine de Vos en Jan Wolkers lazen toen voor uit eigen werk. Gerrit Komrij die ook aanwezig was, sprak zich daar voor het eerst in dichtvorm uit over het dichterschap des vaderlands. Remco Campert las het gedicht van Martinus Nijhoff voor waaraan het festival zijn naam dankt.[1] Sinds die eerste keer komen sommige dichters ieder jaar terug.

Het festival begint om vier uur 's middags en duurt tot middernacht. De dichters rouleren volgens een schema tussen een tiental grote en kleine podia in binnentuinen rond een middeleeuws klooster dat nu in gebruik is als bibliotheek en archief. Het publiek heeft de keuze te blijven in dezelfde tuin, of ook te rond te gaan en zo een eigen programma samen te stellen.

Bekende en minder bekende Nederlandse en Vlaamse poëten lezen tijdens Het Tuinfeest voor uit eigen werk. De bezoekers kunnen ook kennismaken met debutanten. Er is aanvullend een muzikaal programma met het 'betere Nederlandstalige lied', uitvoerenden varieerden in de loop der jaren van Trijntje Oosterhuis en Spinvis tot Joop Visser. Er zijn maximaal 1300 bezoekers welkom.