Het doek valt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het doek valt
Oorspronkelijke titel Curtain: Poirot's Last Case
Auteur(s) Agatha Christie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Genre Detectiveroman
Uitgever Collins Crime Club
Uitgegeven September 1975
Pagina's 224 (eerste editie, hardcover)
ISBN-code 0-00-231619-6
Vorige boek Het wespennest
Volgende boek Moord uit het verleden
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het doek valt (originele Engelse titel: Curtain: Poirot's Last Case) is een detectiveroman van Agatha Christie gepubliceerd in september 1975. Christie schreef de roman in de vroege jaren 40, maar hield hem in een kluis voor meer dan 30 jaar, om een goed einde te hebben voor de reeks Poirot-romans. De laatste hoofdstukken gaan over de dood van Hercule Poirot.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hercule Poirot heeft last van artritis en ziet zijn oude vriend kapitein Hastings terug, die nu weduwnaar is. Ze krijgen een brief van Styles Court, waar ze ooit hun eerste moord samen oplosten, en besluiten de zaak op te nemen. Poirot beweert dat een van de onschuldig lijkende gasten, die hij aanduidt met "X", een moordenaar is, die al zonder enige verdenking vijf andere moorden gepleegd heeft. Telkens was er een duidelijke verdachte en vier daarvan zijn ondertussen veroordeeld. Poirot beschrijft X als iemand die telkens aanwezig is bij de misdaad en kennelijk de drijvende kracht erachter is.

In het hotel bevinden zich dokter Franklin, zijn vrouw, en haar verpleegster, de dochter van Hastings die Franklins assistente is, een casanova met de naam Allerton, een 30-jarige Miss Cole, een vogelliefhebber Norton, een bekende jager Boyd Carrington, Hercule Poirot en zijn knecht Curtiss en ten slotte kolonel Luttrell en zijn vrouw, de eigenaars.

Al snel zijn er enkele incidenten: mevrouw Luttrell wordt bijna per ongeluk doodgeschoten door haar man, mevrouw Franklin wordt vergiftigd (volgens Poirot heeft hij haar het gif zien stelen, waardoor het lijkt op zelfmoord). Hastings, die overtuigd is dat Allerton zijn dochter gaat verleiden, staat op het punt zelf Allerton te vergiftigen, maar valt in slaap en herwint zijn gezond verstand de volgende morgen.

Ten slotte vindt men Norton dood in zijn gesloten kamer, met een kogelgat in zijn voorhoofd en het pistool naast hem. En men vindt ook Hercule Poirot, overleden aan een hartaanval, buiten het bereik van zijn medicijnen. Een groot mysterie.

Na vier maanden ontvangt Hastings een postume brief van Hercule Poirot, die het mysterie ontrafelt.

Verfilming[bewerken]

Curtain: Poirots Last Case werd in 2013 verfilmd als onderdeel van de televisieserie Agatha Christie's Poirot. Het is de laatste aflevering van de televisieserie. Het verhaal in de film is (vrijwel) hetzelfde als in het boek.

Externe link[bewerken]

  • Curtain op de officiële website van Agatha Christie