Het geheime wapen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het geheime wapen
Orig. titel Le ciel lui tombe sur la tête
Scenario Albert Uderzo
Tekeningen Albert Uderzo
Eerste druk 2005
Lijst van albums van Asterix
Portaal  Portaalicoon   Strip

Het geheime wapen is het 33e stripalbum in de Asterix-stripreeks. Het album is geschreven en getekend door Albert Uderzo.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal in dit album doet sterk afstand van de historische omgeving van de vorige albums. Twee rivaliserende buitenaardse rassen landen op Aarde om het geheime wapen van de Galliërs (de toverdrank) te bemachtigen. Een partij sluit zich aan bij de Galliërs, de andere bij de Romeinen. Wanneer beide aliens van de toverdrank drinken lijkt hun gestel niet compatibel: ze worden immens groot.

Achtergrond[bewerken]

Uderzo noemde het album zijn eerbetoon aan Disney, daar Disney hem inspireerde om een tekenaar te worden.

De cover van het album is vrijwel identiek aan die van het eerste album, wat voor sommige fans een teken was dat dit album bedoeld is als laatste in de reeks. Uderzo heeft echter aangekondigd nog een deel te willen maken, die in 2009 is verschenen: De verjaardag van Asterix & Obelix: Het gulden boek.

De aliens in het verhaal zijn deels gemodelleerd naar typische DC Comics superhelden, en naar robots uit Japanse manga.

Trivia[bewerken]

  • Bij het slotbanket aan het einde van het verhaal zit Kakofonix niet vastgebonden, Hoefnix en Kostunrix hebben zijn plaats ingenomen.
  • De assistenten van Toon Toen zijn klonen die gemodelleerd zijn naar Arnold Schwarzenegger.
  • Het kostuum van de superkloon verwijst naar Superman, terwijl zijn ring lijkt op die van de Green Lantern. Volgens Toon Toen zijn er ook spinsuperklonen en vleermuissuperklonen.
  • De naam van de buitenaardse wezens verwijzen onder meer naar Walt Disney, Goldorak en diverse tekenfilms en manga's, ook de ruimtetuigen en de uitrustingen verwijzen er naar. De naam Toon Toen verwijst naar "toons", als afkorting voor cartoon-figuren.
  • Aan het einde van het avontuur wordt alles uit het geheugen van de Galliërs en Romeinen gewist.
  • De vijandige alien heeft een insectachtig voorkomen, draagt een harnas dat lijkt op dat van een Samoerai en is bedreven in Japanse vechtkunsten.
  • Wanneer Kakofonix de Romeinen richting het dorp ziet marcheren besluit hij Asterix te gaan waarschuwen. Waarom hij uitgerekend Asterix zou moeten waarschuwen is erg onduidelijk. Het is immers Heroix die de leiding over het dorp heeft en Panoramix die de toverdrank maakt.
  • De covertekening van het album lijkt op die van het eerste album: op de voorgrond zien we Asterix in actie met op de achtergrond Obelix die een menhir vervoert. Op de cover van dit album slaat Asterix echter geen Romeinen neer, maar weert hij een bliksemschicht of energiebol af, een scène die nergens in het album voorkomt.
Door Goscinny en Uderzo: Asterix de Galliër · Het gouden snoeimes · Asterix en de Goten · Asterix als gladiator · De ronde van Gallia · Asterix en Cleopatra · De strijd van de stamhoofden · Asterix bij de Britten · Asterix en de Noormannen · Asterix als legioensoldaat · Asterix en het ijzeren schild · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix en de koperen ketel · Asterix in Hispania · De intrigant · Asterix en de Helvetiërs · De Romeinse lusthof · De lauwerkrans van Caesar · De ziener · Asterix op Corsica · Het geschenk van Caesar · De grote oversteek · Obelix & Co. · Asterix en de Belgen
Door Uderzo: De broedertwist · De odyssee van Asterix · De zoon van Asterix · Asterix in Indus-land · De roos en het zwaard · De beproeving van Obelix · Asterix en Latraviata · Het pretpakket · Het geheime wapen · De verjaardag van Asterix & Obelix: Het guldenboek
Door Ferri en Conrad: Asterix bij de Picten · De papyrus van Caesar
Animatiefilms: Asterix de Galliër · Asterix en Cleopatra · Asterix verovert Rome · Asterix contra Caesar · Asterix en de Britten · Asterix en de knallende ketel · Asterix in Amerika · Asterix en de Vikingen · Asterix en de Romeinse Lusthof
Live-actionfilms: Asterix & Obelix tegen Caesar · Asterix & Obelix: Missie Cleopatra · Asterix en de Olympische Spelen · Asterix & Obelix bij de Britten
Personages: Asterix · Obelix · Idéfix · Kakofonix/Assurancetourix · Heroïx/Abraracourcix · Panoramix · Nestorix/Agécanonix · Lijst van personages in de verhalen van Asterix
Overig: Asterix en de waarheid · Hoe de kleine Obelix in de ketel van de druïde viel · Parc Astérix · (computer)spellen