Het geheimzinnige eiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie voor het gelijknamige stripalbum Het geheimzinnige eiland (Jommeke).
Het geheimzinnige eiland
Voorpagina van The Mysterious Island
Voorpagina van The Mysterious Island
Oorspronkelijke titel L'Île mystérieuse
Auteur(s) Jules Verne
Kaftontwerper Jules Férat
Land Frankrijk
Taal Frans
Genre Roman
Uitgever Hetzel
Uitgegeven 1874
Medium Print (Hardback & Paperback)
Voorloper De kinderen van kapitein Grant
Twintigduizend mijlen onder zee
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het geheimzinnige eiland (Franse titel “L'Île mystérieuse”) is een roman van de Franse schrijver Jules Verne uit 1874. Het is een vervolg op twee eerdere verhalen van Verne: De kinderen van kapitein Grant en Twintigduizend mijlen onder zee. De ondertoon van het verhaal is anders dan in die twee verhalen.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Kaart van "Lincoln Island"
Cyrus Smith zegent kapitein Nemo op diens sterfbed

Het verhaal begint tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De stad Richmond in Virginia wordt belegerd. Tijdens het beleg ontsnappen vijf gevangenen door een luchtballon te kapen. Deze vijf zijn de spoorwegingenieur Cyrus Smith (Harding in sommige vertalingen), zijn Afro-Amerikaanse dienaar Neb (over wie Verne in het boek duidelijk meldt dat hij niet Smiths slaaf is, maar gewoon een trouwe butler), de zeeman Pencroff, diens jonge leerling Herbert Brown, en de journalist Gideon Spilett. Ook aanwezig bij het gezelschap is Cyrus’ hond Top.

Het gezelschap komt in een storm terecht en stort neer op een vulkanisch eiland, ongeveer 2.500 kilometer ten oosten van Nieuw-Zeeland. Ze noemen het eiland "Lincoln Island" als eerbetoon aan president Abraham Lincoln. Dankzij de kennis van Harding houden de vijf het een tijdje uit op het eiland. Smith maakt er nitroglycerine en een simpele telegraaf.

Tijdens hun verblijf op het eiland trotseert de groep slechte weersomstandigheden en andere gevaren. Ze vinden een orang-oetan, temmen hem en noemen hem Jup.

Al snel lijken de vijf niet alleen te zijn op het eiland. Top wordt op mysterieuze wijze gered van een wilde doejong en de groep vindt een kist vol wapens en gereedschap. Uiteindelijk vinden ze een fles met een brief erin, waaruit blijkt dat op een nabijgelegen eiland nog een schipbreukeling zit. Met het schip dat ze inmiddels bouwden dankzij het gevonden gereedschap, reizen ze af naar dit eiland. Dit andere eiland is Tabor Island en de schipbreukeling is Tom Ayrton (de verrader die aan het eind van De kinderen van kapitein Grant werd achtergelaten op het eiland). Ayrton leeft op het eiland als een wild beest. De groep besluit hem mee terug te nemen naar Lincoln Island in de hoop dat menselijk gezelschap hem erbovenop zal helpen. Op de terugreis verrast een storm ze, maar ze vinden hun weg terug naar Lincoln Island dankzij een vuurbaken. Niemand weet wie dit baken heeft ontstoken.

Op een gegeven moment arriveert Ayrtons voormalige crew van zeerovers op het eiland om dit als hun schuilplaats te gebruiken. Het schip van de piraten wordt kort na hun aankomst op mysterieuze wijze vernietigd door een explosie. Vrijwel alle piraten komen om, later vinden de ze de overige piraten dood terug.

Het antwoord op alle mysteries wordt onthuld wanneer het eiland de schuilplaats blijkt te zijn van kapitein Nemo en zijn schip de Nautilus. De Nautilus overleefde de draaikolk waar hij in de climax van Twintigduizend mijlen onder zee in belandde en ligt nu in een grot op het eiland. Alle crewleden zijn inmiddels dood en Nemo, zelf inmiddels een oude man, voelt eveneens zijn einde naderen. Hij was het die al die tijd de protagonisten hielp. Even daarna sterft Nemo. De groep houdt dit nieuws voor zich, zodat Nemo voor eeuwig in vrede kan rusten in zijn duikboot.

Uiteindelijk vernietigt een vulkaanuitbarsting het eiland. De groep, minus Jup, wordt tijdig gered door de Duncan (het schip uit “de kinderen van kapitein Grant”), dat terugkwam om Ayrton op te halen.

Film- en tv-bewerkingen[bewerken]

Andere referenties[bewerken]

Externe link[bewerken]