Het genie in de muizeval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het genie in de muizeval
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel Flowers for Algernon
Auteur(s) Daniel Keyes
Vertaler Mar de Klerk
Kaftontwerper Alex Jagtenberg/Studio Lemaire
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Born SF
Genre Sciencefiction
Uitgever Born
Uitgegeven 1971
Oorspronkelijk uitgegeven 1959/1966
Medium pocketboek
Pagina's 236
ISBN-code 90-283-0257-3
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

Het genie in de muizeval (Engels: Flowers for Algernon) is de debuutroman van auteur Daniel Keyes gebaseerd op een verhaal uit 1959. Het werd in Nederland uitgegeven door Born Uitgeverij uit Assen. Het verscheen eerst in gebonden vorm onder de titel IQ185, vervolgens als pocket. Het boek werd geplaatst als sciencefiction, maar kan ook gelezen worden als psychologische roman. In 1960 won Keyes de Hugo Award voor het oorspronkelijk korte verhaal Flowers for Algernon uit 1959. Dat verscheen in The Magazine of Fantasy and Science Fiction. Hij herschreef het verhaal tot een roman en verdiende daarmee in 1966 de Nebula Award. Het boek is twee keer verfilmd als Charly; Cliff Robertson kreeg een Oscar voor zijn rol. De BBC bewerkte het boek voor een radiodrama en er bestaat een musicalversie. Het boek kent enkele expliciete seksuele passages en is daardoor een aantal keren ten prooi gevallen aan censuur.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De geestelijk achtergebleven Charlie Gordon (IQ=68) werkt in een bakkerij. Zijn kennisniveau is laag. Zijn collega’s in die bakkerij vinden hem aardig en helpen hem af en toe een handje. Ook de baas knijpt af en toe een oogje toe. Vanuit zijn lerares wordt Charlie proefpersoon van een operatie, die uiteindelijk moet zorgen dat zijn verstandelijke vermogens toenemen. De proef heeft eerder resultaat gehad bij de laboratoriummuis Algernon. Het lokkertje voor Charlie is dat hij net zo knap wordt als iedereen. Wanneer die verstandelijke vermogens toenemen, wordt Charlie zich bewuster van zijn verleden. Het gedrag van zijn collega’s leek leuk, maar daartegenover stonden de kleine persterijen. Het IQ van Charlie loopt snel op en komt op het gelijke niveau (relatief) van de muis. De muis echter blijkt op de terugweg. Spelletjes als het rondlopen in een labyrinth worden vervelend geworden en het inbrengen van een vrouwtjesmuis heeft als resultaat dat hij haar links laat liggen. Charlie begint te vermoeden dat er enige gelijkenis zal zijn tussen het gedrag van de muis en hemzelf. Ook hij zondert zich af en kan bijvoorbeeld het meisje dat hem altijd heeft ondersteunde niet meer velen. Ook de onderzoekers van het eerste uur begint hij te verafschuwen. De degeneratie laat Charlie weer terugkeren naar zijn oude niveau, die hem wederom sympathiek doet worden. Uiteindelijk vertrekt hij, en laat hij een brief achter met daarin de opdracht om bloemen op het graf van muis Algernon te blijven plaatsen

Het verhaal is als een dagboek geschreven. Het begin is moeilijk leesbaar, omdat Charlie maar een beperkt spreek- en schijfniveau heeft. De schrijffouten uit het begin verdwijnen langzaam uit de tekst als zijn vermogens toenemen. De geschreven fragmenten krijgen ook een betere structuur. De fouten en gebrekkige structuur keren echter terug als de degeneratie heeft ingezet.

Algemeen[bewerken]

De naam Algernon is afkomstig van Algernon Charles Swinburne. De doctoren Nemur en Strauss waren collega’s van Keyes. De kaft van de eerste Amerikaanse druk verwijst naar de Rorschachtest die Charlie moet ondergaan om te kijken of hij mee kan doen aan de test. Het boek vormde inspiratie voor het studioalbum A curious feeling van Tony Banks.

Bronnen, noten en/of referenties
  • uitgave BORN SF
  • delen van de pagina op de Engelse wikipedia
Voorganger:
SF 34
Frederik Pohl
De onsterfelijke diepvriesmens
Born SF
SF 35
Daniel Keyes
Het genie in de muizeval
Opvolger:
SF 36
Piers Anthony
De hel van de hemel