Het helse paasvuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het helse paasvuur
Oorspronkelijke titel Black Easter
Auteur(s) James Blish
Vertaler Hendrik-Jan Oolbekkink
Kaftontwerper Alex Jagtenberg / Studio Lemaire
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Born SF
Genre Fantasy
Uitgever Born
Uitgegeven 1971
Oorspronkelijk uitgegeven 1968
Medium pocketboek
Pagina's 160
Grootte 180 x 115
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Fantasy

Het helse paasvuur (Engelse titel: Black Easter) is een roman uit 1968 van de Amerikaanse schrijver James Blish. Het werd in Nederland uitgegeven door Born N.V. in hun reeks sciencefictionboeken, maar hoort daar voor wat betreft thematiek niet in thuis. Het is eerder fantasy. Blish voltooide het in Alexandria (Virginia).

Synopsis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het boek speelt zich in een tijdperk dat de Koude oorlog nog aan te gang is. De zeer rijke wapenhandelaar Bairnes heeft een grote onvervulde wens en schakelt daarbij de magiër Theron Ware in. Ware moet voordat hij aan de uiteindelijke opdracht begint eerst laten zien dat hij bekwaam is voor die taak. Een eerste testopdracht is het onopvallend vermoorden van een ex-gouverneur van Californië. De tweede testopdracht is het ombrengen van ene wetenschapper Dr. Stockhausen, die Bairnes steeds dwarszit in zijn handelswaar. Ware slaagt met vlag en wimpel. Het duo wordt tijdens die testen uitgebreid met de monnik Dominico, die het religieuze standpunt in de gaten moet houden. De ultieme wens van Bairnes blijkt te bestaan uit het vrijlaten van alle belangrijke demonen uit de hel op eerste paasdag om vervolgens het resultaat te aanschouwen. Uiteraard maakt de monnik bezwaar maar kan er uiteindelijk niet voor zorgen dat de wens niet wordt ingewilligd en uitgevoerd. Op die eerste paasdag breekt de hel los op Aarde, maar achteraf wordt geconstateerd, dat dat eigenlijk niet aan de demonen heeft gelegen. Het was de mensheid zelf die zorgde voor een hel op aarde. De demonen kunnen volgens Baphomet niet meer terug; God is dood.

Verwijzingen[bewerken]

Het boek zit vol verwijzingen naar andere literatuur:

In het voorwoord benoemd Blish een aantal titels van boeken/schrijfsel, die hoe onwaarschijnlijk ze ook klinken toch echt zijn uitgegeven:

Voorganger:
SF 28
Ted White/David Van Arnam
Landing der engelen
Born SF
SF 29
James Blish
Het helse paasvuur
Opvolger:
SF 30
John Brunner
De vruchten van de waanzin