Het huisje dat verhuisde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het huisje dat verhuisde
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel The Little House
Auteur(s) Virginia Lee Burton
Vertaler L.M. Niskos
Land Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre prentenboek
Uitgever Lemniscaat
Oorspronkelijke uitgever Houghton Mifflin Harcourt
Uitgegeven 1973
Oorspronkelijk uitgegeven 1942
ISBN-code 9789047702979
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het huisje dat verhuisde (oorspronkelijke Engelse titel: The Little House) is een prentenboek uit 1942 van de Amerikaanse schrijfster Virginia Lee Burton.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Midden op het platteland bouwt iemand een huisje op de top van een heuvel, en zegt dat dit huisje zo stevig en degelijk is gebouwd dat het nog door de achter-achterkleinkinderen van zijn eigen achter-achterkleinkinderen bewoond zal worden. Het huisje blijft gedurende vele generaties inderdaad staan, maar de omgeving om hem heen verandert steeds meer; de lichtjes van de grote stad komen steeds dichterbij en er worden steeds meer geasfalteerde wegen aangelegd. Uiteindelijk is de landelijke omgeving totaal verdwenen. Het huisje staat – nu onbewoond – midden in de stad tussen torenhoge gebouwen, en met onder zich een metro. Het wordt niet afgebroken.

Op een dag ziet een vrouw die een verre nazaat van de bouwer is het vervallen huisje staan. Ze besluit het van zijn plaats te laten halen en het opnieuw neer te zetten in een landelijke omgeving ver buiten de stad. Ook knapt ze het huisje op, zodat het weer bewoonbaar is. Zo komt de voorspelling aan het begin van het verhaal uit.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1943 won The Little House de Caldecott Medaille.[1] In 1999[2] en 2007[3] stond het boek in de top-100 van beste kinderboeken volgens de peiling van de Amerikaanse National Education Association.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

The Walt Disney Company maakte in 1952 een korte tekenfilm van het verhaal.[4] Er is ook een audioboek van verschenen.[5]