Het kleine huis op de prairie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laura Ingalls Wilder, de schrijfster van het boek
Caroline en Charles Ingalls, de ouders van Laura
Mary Ingalls, Laura's oudste zus

Het kleine huis op de prairie (Engels: Little House on the Prairie) (1935) is een kinderboek van de Amerikaanse schrijfster Laura Ingalls Wilder. Uiteindelijk werd het een serie boeken, verscheidene televisieseries, diverse films en een stripverhaal.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Laura Ingalls Wilder#Boeken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Little House-serie is in de jaren 30 en 40 van de 20ste eeuw geschreven door Laura Ingalls Wilder en gebaseerd op haar tientallen jaren oude herinneringen aan haar jeugd in het Midden-Westen van de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw. Het bekendste boek is Het kleine huis op de prairie, voor het eerst verschenen in 1935 in de Verenigde Staten. De boeken zijn geschreven in de derde persoon, waarbij Laura Ingalls het centrale karakter is. De boeken zijn autobiografisch. Wilders dochter en auteur Rose Wilder Lane hielp haar moeder met het schrijven en bewerken van de boeken.

Televisieserie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Het kleine huis op de prairie (televisieserie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf 1974 werd een los op de boeken gebaseerde televisieserie uitgezonden die uiteindelijk negen seizoenen en vier specials zou omvatten.

Little-house-on-the-prairie-museum[bewerken | brontekst bewerken]

De staat Kansas heeft dicht bij de plaats Independance het huis van de familie Ingalls uit Laura's kinderjaren als historische plek geopend voor bezoekers. Het is waar Het kleine huis op de prairie, de school en enkele andere gebouwen uit de serie staan.

De Smet in South Dakota heeft ook enkele historische plaatsen uit verschillende boeken bewaard. In De Smet woonde de familie Ingalls van 1879 tot 1894. Het door Charles Ingalls gebouwde huis bestaat nog steeds en is geopend voor publiek. Charles, Caroline, Mary, Grace en Carrie Ingalls zijn allen in De Smet begraven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie The Ingalls van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.