Het kromme huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kromme huis
Oorspronkelijke titel Crooked House
Auteur(s) Agatha Christie
Land Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre misdaadgenre
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Oorspronkelijke uitgever Dodd, Mead and Company
Uitgegeven 1963
Oorspronkelijk uitgegeven 1949
Vorige boek Getuige à charge
Volgende boek De muizeval en andere verhalen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het kromme huis is een detectiveverhaal van Agatha Christie dat oorspronkelijk onder de titel Crooked House in maart 1949 in de Verenigde Staten werd uitgebracht door Dodd, Mead and Company.[1] Datzelfde jaar bracht Collins Crime Club het werk uit in het Verenigd Koninkrijk.[2] Een eerste Nederlandstalige versie werd in 1963 uitgegeven door Luitingh-Sijthoff.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het boek is grotendeels geschreven vanuit het oogpunt van Charles Hayward. Hij heeft zich kort na de Tweede Wereldoorlog verloofd met Sophia Leonides, kleindochter van de rijke zakenman Aristide.

Aristide is eigenaar van een groot herenhuis waar nog enkele andere personen wonen:

  • Brenda: zijn tweede, veel jongere vrouw
  • Philip en Magda: Philip is een zoon van Aristide en getrouwd met Magda. Magda is een hoogverwaande actrice, Philip een historicus die zijn tijd in de bibliotheek spendeert.
  • Sophia, Eustace en Josephine: de kinderen van Magda en Philip. Eustace is een knappe, intelligente jongen van zestien jaar, maar gedeprimeerd omwille van een fysieke handicap die hij opliep door polio. Josephine is een twaalfjarige onaantrekkelijke meid die graag detectiveverhalen leest en verzint.
  • Laurence Brown: privéleraar van Eustace en Josephine
  • Janet: kindermeid van Eustace en Josephine
  • Edith de Haviland: ongetrouwde zus van Aristides' eerste vrouw

Wanneer Aristide op 85-jarige leeftijd komt te sterven, blijkt hij vergiftigd te zijn met fysostigmine welke in zijn insulinespuit werd toegevoegd. De meest voor de hand liggende verdachten zijn Brenda en Laurence. Volgens geruchten zouden zij fortuinzoekers zijn die samen een affaire hebben.

Scotland Yard start een onderzoek en al snel blijkt dat iedereen wel een motief en geen alibi heeft, ook de niet-inwonende familieleden: het cateringbedrijf van Aristide's oudste zoon Roger ging failliet en verliet het huis jaren geleden met zijn vrouw Clemency. Daardoor hebben zij nooit kunnen genieten van de rijkdom van Aristide. Volgens het testament van Aristide zouden ook zij een aanzienlijke som erven waardoor hun financiële problemen van de baan zijn.

Josephine pocht dat ze de identiteit van de moordenaar kent. Kort daarop wordt ze bewusteloos gevonden in de tuin en blijkt dat ze met een marmeren deurknop werd neergeslagen. Daarop vindt Charles de liefdesbrieven van Brenda en Laurence waardoor deze door de politie worden gearresteerd. Echter, wanneer zij in het politiekantoor zijn, sterft Janet na het drinken van chocolademelk vergiftigd met vingerhoedskruid. Daarop wordt Sophia verdacht: zij wist namelijk als enige dat Aristide een nieuwer testament had waardoor zij zowat alles erft.

Edith gaat met Josephine ijs eten, maar de wagen rijdt van een klif waardoor beiden komen te sterven. Er worden in het huis twee grote enveloppen gevonden. De ene is een afscheidsbrief van Edith gericht aan de politie waarin ze verklaart verantwoordelijk te zijn voor alles wat er is gebeurd. De andere is enkel gericht aan Sophia en Charles: het bevat naast een begeleidende brief van Edith ook het geheime dagboek van Josephine waaruit blijkt dat zij de moorden zou hebben gepleegd.

Volgens het dagboek vermoordde Josephine Aristide omdat hij niet wou betalen voor de balletlessen. Om aandacht te krijgen, sloeg Josephine zichzelf bewusteloos. Ze vermoordde Janet omdat deze Josephine omschreef als een "kleine gekke meid". Edith vond het dagboek en wilde niet dat Josephine naar de jeugdgevangenis of een psychiatrische instelling moest. Daarom besloot ze om zichzelf met Josephine van het leven te beroven.