Het laatste oordeel (Michelangelo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het laatste oordeel
Last Judgement (Michelangelo).jpg
Museum Vaticaanse musea
Locatie Vaticaanstad
Kunstenaar Michelangelo
Jaar 1534 - 1541
Type Fresco
Afmetingen 1.370 × 1.200 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het laatste oordeel is een fresco in de Sixtijnse Kapel bij de Vaticaanse musea in Vaticaanstad in Rome gemaakt door Michelangelo.

In 1535 werd Michelangelo benaderd voor een schilderopdracht in de kapel. De muur achter het altaar moest beschilderd worden met een afbeelding van het Laatste Oordeel.

Het fresco werd in 1541 voltooid. De uitvoering van het onderwerp zorgde voor een hevige controverse binnen het Vaticaan: Michelangelo had veel figuren geheel naakt en met zichtbare geslachtsdelen afgebeeld. De ceremoniemeester van de paus, Biagio da Cesena, beklaagde zich openlijk bij Paulus III over zoveel naaktheid, waarop Michelangelo hem in de rechterbenedenhoek van het schilderij afbeeldde als Minos, de rechter van de Onderwereld, wiens penis verzwolgen wordt door een slang. Veel van de genitaliën werden, na de dood van Michelangelo, in 1565 met geschilderde vijgenbladeren bedekt door Daniele da Volterra die hierna de geschiedenis inging als Il Braghettone (de broekenmaker). Bij de grote restauratie van zowel het plafondfresco als het muurfresco tussen 1980 en 1994 werd ongeveer de helft van de bladeren van da Volterra weer verwijderd.