Het rad van fortuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het rad van fortuin
Auteur(s) Thea Beckman
Land Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Genre jeugd
Uitgever Lemniscaat
Uitgegeven 1978
Pagina's 436
ISBN-code 9789060693575
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het rad van Fortuin is het derde en laatste deel van de trilogie van Thea Beckman over de Honderdjarige Oorlog. Deze trilogie omvat ook de boeken Geef me de ruimte! en Triomf van de verschroeide aarde.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dit deel vertelt het verhaal van de dwergpage Robert, de tweede pleegzoon van Marie-Claire en Berton de Fleur. Hij is ontzettend klein voor zijn leeftijd, maar weet zijn mannetje te staan. Hij mag mee op veldtocht als spion, omdat hij de kunst verstaat om zich volledig onzichtbaar te kunnen houden. Ook kan hij ontzettend goed messen werpen wat hem later in het boek nog goed van pas komt.

Het eerste deel van het verhaal gaat over de troonopvolging van Charles V. Hij moet in Reims gezalfd worden, maar Karel van Navarra wil dit tegenhouden. Charles V roept de hulp in van Bertrand du Guesclin. Deze vertrekt naar Eure om daar de troepen van Karel van Navarra te stoppen. Met een list weet Bertrand du Guesclin dit voor elkaar te krijgen en kan Charles V gekroond worden als koning van Frankrijk. Dit deel eindigt met de dood van Berton de Fleur door de restanten van een plundercompagnie.

Het tweede deel van het verhaal gaat over de omzwervingen van Bertrand du Guesclin in Spanje. Hij heeft het idee voorgedragen aan Koning Charles V om met de plundercompagnieën, die in Frankrijk de boel leegplunderen, Don Henri te helpen de troon terug te winnen. Deze Don Henri, bijgenaamd de Bastaard van Castilië, probeert zijn troon terug te winnen van zijn halfbroer Pedro de Wrede. Door de goede strategie van Du Guesclin worden grote steden als Burgos, Toledo en Sevilla achter elkaar ingenomen en kan Don Henri zich weer Koning van Oud- en Nieuw Castilië noemen. Maar Edward, Prins van Wales, heeft Pedro de Wrede helpen ontsnappen en helpt hem nu om de troon weer te winnen. Ook dit weet Du Guesclin te verhinderen, maar hij wordt wel gevangengenomen in zijn poging om Don Henri te kunnen laten ontsnappen. Koning Charles V betaalt zijn losgeld.

Du Guesclin gaat nog een keer naar Spanje en neemt hier Pedro de Wrede gevangen. Deze wordt vermoord door Robert op het moment dat Pedro zich over Don Henri heenbuigt om hem te vermoorden. Aan het eind van het verhaal benoemt Koning Charles V Bertrand du Guesclin tot Connétable van Frankrijk, dat is de hoogste rang in het leger. Zelfs een prins kon niet zomaar bevelen geven aan de Connétable. Daarna gaat Du Guesclin terug naar huis en eindigt het verhaal met Marie-Claire die weer de wijde wereld in trekt.