Het wapen van Rihei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Rihei
Stripreeks De Rode Ridder
Scenario Willy Vandersteen
Tekeningen Willy Vandersteen, Karel Verschuere, Eduard De Rop
Albums van De Rode Ridder
Portaal  Portaalicoon   Strip

Het wapen van Rihei is het zesde album in de reeks van De Rode Ridder en is geschreven door Willy Vandersteen. Willy stond samen met medewerkers als Karel Verschuere en Eduard De Rop voor de tekeningen in[1]. De strip is uitgebracht vanaf 19 oktober 1960.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Johan scheept in op een Portugees schip. Als hun schip strandt op een eiland niet ver van de kust van Japan, worden ze begroet door een daimyo. Ze worden gastvrij behandeld, maar het wordt hun verboden om het vasteland te betreden. Johan krijgt toestemming om het vasteland te betreden, wanneer hij de landheer redt van een aanslag van sluipmoordenaars tijdens het avondmaal.

Als er rovers op komst zijn, wacht Johan op ze bij een brug. Johan houdt stand, maar als zijn tegenstand lijkt te breken, snelt een ruiter hem te hulp, en de rovers worden verdreven. Zijn redder in nood noemt Sempei. Een samoerai pleegt onderweg een tweetal aanslagen, maar Sempei en Johan ontsnappen en weten met behulp van een list de sluipmoordenaar gevangen te nemen. Deze weigert iedere vraag te beantwoorden. Sempei laat hem vrij en geeft hem zelfs zijn zwaard terug. De smaad van zijn falen kan hij alleen uitwissen door zelfmoord te plegen (Seppuku).

Na een gevaarlijke reis en de dood van Sempei, gaat Johan alleen verder en belandt hij bij een koopman, Rihei, die de opstandelingen tegen Kira van wapens voorziet. Om het geheim van de ronins te bewaren heeft Rihei zelfs zijn zoontje en vrouw weggestuurd. In de dagen erna helpt Johan Rihei met het inpakken van de wapens. Johan neemt afscheid. Hij schenkt Rihei een pakje, dat enkel mag geopend worden als de opdracht slaagt. Als Rihei het pakje openmaakt dan blijkt het haar van zijn vrouw bevatten. Later zullen de 47 ronins, voorzien van wapens door Rihei, toeslaan en hun meester wreken.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

Albumuitgaven[bewerken]

Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Reguliere Reeks 6 1960 De vrijschutter De val van Angkor