Heteropteryx dilatata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heteropteryx dilatata
Volwassen vrouwtje
Volwassen vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Onderklasse:Pterygota
Superorde:Endopterygota
Orde:Phasmatodea (Wandelende takken)
Familie:Heteropterygidae
Geslacht:Heteropteryx
Soort
Heteropteryx dilatata
(Parkinson, 1798)
Afbeeldingen Heteropteryx dilatata op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Heteropteryx dilatata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Heteropteryx dilatata (PSG: 18) is een insect uit de orde van de Phasmatodea (wandelende takken). Ze worden soms ook wel junglenimf of woudnimf genoemd. Het vrouwtje kan een gewicht van 65 gram bereiken en is een van de zwaarste insecten ter wereld.

Kenmerken[bewerken]

Heteropteryx dilatata is een breedgebouwde wandelende tak met scherpe stekels op de poten en het bovenlijf. Het groenbruine mannetje camoufleert zich als een stuk boomschors. Hij heeft lichtbruine banden op zijn voorvleugels en rode achtervleugels met een zwarte tekening. De lichaamslengte van een volwassen mannetje bedraagt ongeveer 9 centimeter en het gewicht varieert tussen de 5 en 15 gram.

Het vrouwtje is aanzienlijk forser gebouwd en valt dankzij haar groen tot groengele kleur nauwelijks op tussen de bladeren. Zij wordt ongeveer 15 centimeter lang en weegt dan tussen de 45 en 65 gram. Hiermee is Heteropteryx dilatata na de goliathkever (Goliathus goliathus) de zwaarste bekende insectensoort ter wereld. Haar vleugels bedekken een derde van haar achterlijf. Gynandromorfisme komt bij deze soort veel voor, wat wil zeggen dat een vrouwtje uiterlijk sterk op een mannetje lijkt. Dit gebeurt vaak in terraria waarin ook een dominant vrouwtje wordt gehouden.

Wanneer Heteropteryx dilatata wordt bedreigd houden beide geslachten de achterpoten gespreid de lucht in. Het vrouwtje striduleert hard met haar vleugels en het mannetje spreidt zijn rode achtervleugels open. Wanneer een belager de achterpoten te dicht nadert worden deze snel dichtgeslagen.

Voortplanting en ontwikkeling[bewerken]

Heteropteryx dilatata plant zich geslachtelijk voort. Vrouwtjes hebben een legboor waarmee ze de eitjes tot vier centimeter diep in de grond steken. Dit ei kan 13 millimeter groot worden en is naar men aanneemt het grootste insectenei ter wereld. Meestal komen na elf tot twaalf maanden de twee centimeter grote Nimfen uit, maar soms pas na ruim drie jaar. Na 10 tot 14 maanden zijn de dieren volwassen.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Heteropteryx dilatata in zijn natuurlijke habitat in Maleisië

Heteropteryx dilatata leeft in bomen en struiken in het westen van Maleisië.

In terraria[bewerken]

Heteropteryx dilatata heeft een hoog terrarium nodig (minstens 50 centimeter) met een hoge relatieve vochtigheid. Ze drinken van druppels water die op de planten worden gesproeid en eten onder andere fruit en de bladeren van klimop, braam, laurier, meidoorn, eik, beuk en hazelaar.