Heuchera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heuchera
Heuchera sanguinea
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Saxifragales
Familie:Saxifragaceae (Steenbreekfamilie)
Geslacht
Heuchera
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Heuchera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Heuchera is een geslacht van ten minste 53 soorten kruidachtige, overblijvende planten uit de steenbreekfamilie (Saxifragaceae). Alle soorten komen van nature voor in Noord-Amerika. Het geslacht is genoemd naar Johann Heinrich von Heucher (1677–1746), een 18e-eeuwse Duitse arts en botanicus.

De planten hebben handvormig gelobde bladeren op een lange bladsteel en een dikke, houtige onderstam. In het Engels worden ze vaak 'Alumroot' of 'coral bells' genoemd. In het Nederlands hebben de planten geen algemeen aanvaarde naam, maar worden ze wel parapluplant of purperklokje genoemd.

De planten groeien in heel verschillende ecotopen, waardoor er een grote variatie in uiterlijk optreedt. De voorkeur in temperatuur, grondsoort en andere natuurlijke hulpbronnen varieert sterk. Heuchera maxima groeit op de winderige, rotsige en met zout besproeide kusten van de Santa Barbara-eilanden. Heuchera sanguinea wordt gevonden in de hete, droge canyons van Arizona.

Tuin[bewerken | brontekst bewerken]

Tuinders en kwekers hebben een uitgebreide set van cultivars (waaronder hybriden) ontwikkeld in de meest uiteenlopende kleuren, afmetingen en vormen van de bloemen, voor elke grondsoort en elke plaats in de tuin.

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren - Leer jezelf ecologisch tuinieren/Purperklokje.