Heugemerveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Heugemerveld
Wijk van Maastricht
Map NL Maastricht - Heugemerveld.PNG
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°50'45"NB, 5°42'17"OL
Oppervlakte 33 ha.  
Inwoners (2017) 2.955[1]

Heugemerveld (van 1966-1998 officieel Akerpoort geheten)[2] is een wijk in Maastricht, in de Nederlandse provincie Limburg. De wijk ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Maastricht-Luik, de wijken Wyck en Céramique en het tracé van de John F. Kennedybrug en John F. Kennedysingel (N278).

Geschiedenis[bewerken]

De naam van de wijk is afgeleid van een oude topografische benaming voor dit gebied, tussen het Maastrichtse stadsdeel Wyck en het dorp Heugem. De oudere benaming verwees naar één van de middeleeuwse stadspoorten van Wyck, de Duitse of Akerpoort. In 1949 werd bij de aanleg van gas- en waterleidingen in de Minister Talmastraat een graf uit het eerste kwart van de eerste eeuw na Christus ontdekt, dat daarmee het oudste Romeinse graf in Maastricht is.[3]

Heugemerveld werd van 1948 tot 1955 gebouwd naar een stedenbouwkundig plan van Frans Dingemans en was daarmee de eerste grootschalige stadsuitbreiding na de Tweede Wereldoorlog. De lintbebouwing langs de Heugemerweg, de westelijke begrenzing van de wijk, is ouder. De wijk werd gebouwd op een terrein dat uitkeek op de fabrieksmuur van de Société Céramique. Heugemerveld was een traditionele arbeiderswijk met vrijwel uitsluitend huurwoningen.

In de afgelopen jaren zijn veel woningen gesloopt of gerenoveerd en is er veel nieuwbouw gepleegd in de wijk, voornamelijk eengezinswoningen. Aan de zuidrand van de wijk, tussen de John F. Kennedysingel en het Wim Duisenbergplantsoen, is een kleine kantorenwijk gebouwd met onder andere het regionale hoofdkantoor van de Rabobank en het kantoor van woningcorporatie Servatius.

Voorzieningen[bewerken]

Heugemerveld kent een beperkt aantal voorzieningen. Zo zijn er slechts enkele winkels (onder andere een supermarkt) en horecavoorzieningen. Wel kunnen inwoners van de wijk gemakkelijk gebruikmaken van voorzieningen in Céramique en Wyck. Er is een rooms-katholieke kerk (de Don Boscokerk) en een school- annex wijkgebouw ("La Bellettsa"), waar buurtactiviteiten plaatsvinden en 's zondags een Evangelische kerk samenkomsten houdt ("Nieuw Leven").

Architectuur en kunst in de openbare ruimte[bewerken]

Heugemerweg 57 is een villa uit 1880 in neorenaissancestijl en is een rijksmonument. Het hoge souterrain van de villa geeft aan dat dit gebied tot ca. 1933 in het winterbed van de Maas lag. Aan de noordwestelijke gevel van de villa bevinden zich twee reliëfs met afbeeldingen van La peinture en L'architecture.[4]

De strakke, bakstenen Don Boscokerk werd van 1958 tot 1962 gebouwd naar een ontwerp van de Maastrichtse architect Harry Koene.

In 2007 werden op tien plaatsen in de wijk "betonnies" geplaatst, betonnen pony's, een kunstwerk van Tom Claassen.[5]

Bronnen, referenties[bewerken]