Heusden (Asten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heusden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Heusden (Noord-Brabant)
Heusden
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Asten Asten
Coördinaten 51° 23′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2020) 2.450[1]
Overig
Postcode 5725
Netnummer 0493
Woonplaatscode 2929
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heusden is een kleine kern in de gemeente Asten, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Heusden heeft meer inwoners (ca. 2500) dan Ommel, een andere kern in de gemeente. Men hanteert ook wel de benaming Asten-Heusden. Onder inwoners wordt er vaak gesproken over Heuze.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Heusden was al in de middeleeuwen een gehucht, dat zich in de loop van de eeuwen opsplitste in de Voorste-, Middelste- en Achterste Heusden, en Behelp. Later groeide het gehucht uit tot een heide-ontginningsdorp. De bewoners besloten een coöperatieve winkel op te richten, waarvan de baten zouden worden gebruikt voor de bouw van een school en kerk. In 1918 kwam er een school, in 1920 werd een pastoor benoemd, terwijl in 1921 ook de zelfstandige parochiekerk gereed kwam. In 2006 werd de parochie met de twee andere parochies uit Asten samengevoegd tot de Angelusparochie.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Kerk van de heilige Antonius van Padua is een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk uit 1921. De architect hiervan was Hendrik Vorstermans uit Oss. Ze bezit zeven gebrandschilderde ramen in het koor, die de zeven sacramenten voorstellen.
  • De voormalige pastorietuin werd vanaf 1980 ingericht als botanische tuin. Er zijn onder meer coniferen en succulenten aan te treffen.
  • Grieks-orthodox klooster aan de Gruttoweg. Dit klooster, met de naam 'Klooster Geboorte Moeder Gods' wordt sinds 1988 bewoond door enkele monialen van verschillende nationaliteiten die behoren tot de Grieks-orthodoxe Kerk.
  • In Heusden ligt de ruïne van Kasteel Asten, waarop voorheen de heren van Asten resideerden, zie daarvoor ook: Asten.
  • Ten zuidoosten van het dorp op de grens met Limburg ligt nationaal park de Groote Peel.
  • Midden in het dorp ligt ook het monumentale pand, onder de volksmond "de Mariaschool" genaamd. Wat in het verleden ook de naam St. Antoniusschool droeg.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Heusden zijn een aantal verenigingen actief op bijvoorbeeld het gebied van sport of muziek. Op het gebied van sport zijn bijvoorbeeld voetbalvereniging SV ONDO, korfbalvereniging ODC, tennisvereniging De Meijvink, TWC (ToerWielerClub) 't Ventieleke, handboogvereniging DHSZOD (De Haas Stropen Zij Ons Doel), golfbaan 't Woold en enkele biljartverenigingen actief. De carnavalsvereniging heet De Peelvrujters. Voor toneelopvoeringen zorgt toneelvereniging Onderling Kunstgenot. Er wordt volop gemusiceerd in Heusden: Harmonie St. Antonius met muziekkorps, slagwerkgroep, majoretten en een showdansgroep met daarnaast de volgende koren: Kerkkoor, Ouderenkoor Amicitia, het Heusdens Gemengd Koor, zanggroep In Between, zangkoor Erato, jongerenkoor Nota Feliz en kinderkoor De Flierefluiters (Momenteel niet actief (2016)). Ook zit er al sinds 1970 een jongerencentra Jonosh genaamd, waar geregeld bands staan en thema-activiteiten gehouden worden. Op de locatie van het voormalige schoolgebouw de Mariaschool delen zij hun onderkomen met Jong Nederland Heusden.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen zijn: Asten, Neerkant, Someren-Eind, Meijel. Tussen Heusden en Neerkant was een ontginningsdorp gepland, genaamd Willemsveen. Door het stopzetten van de ontginning van de Peel is Willemsveen nooit uitgegroeid tot een dorp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]