Hiërapolis (Frygië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdstraat van Hiërapolis
Openbare toiletten aan de hoofdstraat van Hiërapolis
Het theater van Hiërapolis
Zwemmen tussen de ruïnes in de warmwaterbron

Hiërapolis, ligt vlak bij Pamukkale. Hiërapolis en Pamukkale zijn twee archeologische vindplaatsen liggend ten noorden van Denizli in Turkije. Het is een bekend opgravingsgebied. De opgravingen gebeuren door de Italianen.

Thermenstad[bewerken]

Kalk- en koolzuurhoudend water stroomt uit de warmwaterbronnen. Het water heeft een temperatuur vanuit de bron van 35°C en bij het afkoelen zetten zich kalkachtige bestanddelen af. Het sterk kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet en worden de witte terrassen gevormd. Op deze manier krijgt de helling naast Hiërapolis een bijzonder uitzicht: het lijkt op een kasteel van katoen of op een bevroren waterval. Hiërapolis is samen met Pamukkale een toeristische plaats en is opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd gesticht door Eumenes II in het jaar 190 v.Chr.. Eumenes was de koning van Pergamon en noemde haar naar Hiera, de vrouw van Telephus, stichter van Pergamon.

In de oudheid stond de stad hoofdzakelijk onder Romeinse invloed. De belangrijke Stoïsche filosoof Epictetus werd er in 55 na Chr. in slavernij geboren. Hij beïnvloedde een aantal Romeinse keizers maar vooral Marcus Aurelius, met zijn denkbeelden over innerlijke vrijheid en geesteskracht. De bouwwerken in Hiërapolis zijn voornamelijk in Romeinse stijl opgetrokken. Het was een Romeinse toeristenplaats. Men kwam van ver naar de thermale bronnen van Pamukkale. Hiërapolis werd een stad gericht op ontspanning met een theater, een tempel gewijd aan Apollon, een arcadeboulevard en een typisch Romeinse marktplaats (forum). Maar door de vele aardbevingen in het gebied heeft Hiërapolis zich nooit volledig kunnen ontwikkelen.

Onder Byzantijnse invloed heeft de stad nog een bloeiperiode gehad. Met de komst van het christendom heeft Hiërapolis nog een bisschopszetel gehad en werd er een basiliek gebouwd en het bekende "Octagon", een achthoekige kerk waar Filippus de evangelist begraven ligt.

Het gebied rond Hiërapolis was rijk aan marmer van goede kwaliteit. Dit was voor de stad een belangrijke bron van inkomsten. Het marmer is zelfs in de "Hagia Sophia" in Istanboel gebruikt.

Na de zware aardbeving van 1354 was de stad volledig verwoest en dat was het einde van haar geschiedenis.

In de richting van het hedendaagse Denizli lag Laodikeia (aan de Lycus; Grieks: Λαοδίκεια έπι Λύκωι), dat bekend is uit de Bijbel. (In de Openbaring in de Bijbel is Laodikeia een van de zeven gemeenten in Klein-Azië)

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Theater is nog steeds in gebruik
  • Thermen; de Romeinse thermen zijn nu een museum en men kan er gedeeltes van de oude stadsmuren en ruïnes van de tempels bezichtigen.
  • Necropolis; de belangrijkste bezienswaardigheid in Hiërapolis is de omvangrijke necropool, de best bewaarde begraafplaats uit de Romeinse tijd. Deze dodenstad telt 1200 graven van de meest uiteenlopende graftypes. Helaas zijn deze flink beschadigd door de vele aardbevingen.
  • Zwembad. Het is mogelijk om te zwemmen in het warme water tussen de oude stenen.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]