Xiezhi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hiai Chai)
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
22-04-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

De xiezhi (Chinees: 獬豸; pinyin: xièzhì) is een Chinees fabeldier.

Volgens de legende is het een eenhoorn in de vorm van een wilde geit, die als bijzondere eigenschap heeft dat hij goed van kwaad zou kunnen onderscheiden. Volgens de overlevering zou de rechter bij moeilijke zaken de verdachte aan de xiezhi overleveren, waarna het dier schuldige misdadigers dood zou steken en onschuldigen zou sparen.

Een andere Chinese variant van de eenhoorn is de qilin.