Hidilyn Diaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hidilyn Diaz (Mindanao, 20 februari 1991) is een Filipijns gewichthefster.

Diaz, die afkomstig is van het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao en al op 11-jarige leeftijd begon met gewichtheffen was al vanaf haar vroege jeugd in de weer met gewichten. Ze hielp haar familie door water naar huis te dragen, aangezien hun huis geen aansluiting had op de gemeentelijke watervoorziening.

Op haar 13e werd Diaz toegevoegd aan het nationale Filipijnse team en traint ze sindsdien met de beste gewichthefsters van het land. Bij de Aziatische Spelen van 2006 in Doha deed ze voor het eerste van zich spreken met een 10de plek in de klasse tot 53 kilogram. Een jaar later behaalde ze op de Zuidoost-Aziatische Spelen een bronzen medaille in de categorie tot 58 kilogram. Naar aanleiding daarvan verwierf Diaz een wildcard voor de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking[1].

Olympische Spelen[bewerken]

Diaz trok op de Spelen 85 kg (een evenaring van haar PR) en stootte 107 kg (een verbetering van het Filipijns nationaal record met 2 kg). Ook het totaal van 192 kg was een nieuw Filipijns record. Desondanks reikte ze er niet verder meer dan de elfde plaats ver achter winnares Yaquig Chen die met een olympisch record van 244 kg haar gouden medaille van Athene met succes verdedigde[2][3].

Referenties[bewerken]

  1. Gasgonia, Dennis, Hidilyn Diaz: This 4'11" Olympian packs a big punch ABS-CBNNew.com, 6 augustus 2008, Geraadpleegd op 11 augustus 2008. (kopie)
  2. (en) Profiel van Hidilyn Diaz op Olympics at Sports-Reference.com
  3. Melendres, Ted, Walsh cracks barrier, The Philippine Daily Inquirer, 12 augustus 2008, Geraadpleegd op 12 augustus 2008.