High Tide Formation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

High Tide Formation was een Nederlandse muziekgroep. Het werd de voorloper van Kayak.

De band ontstond in 1967 toen drie jongelui uit het Gooi gezamenlijk gaan musiceren onder de naam Balderdash. Hun vaders werkten bij de omroep in Hilversum. De samenstelling van de band was:

De band speelde voornamelijk muziek van Jimi Hendrix, Cream, The Pretty Things en soortgelijke bands. In 1968 volgden de eerste gezamenlijke composities van Koopman en Scherpenzeel, maar deze bleven een goed bewaard geheim. Later in hun Kayaktijd zouden ze overigens weinig samen schrijven. Om wat meer armslag te krijgen werd een toetsenist aangetrokken in Casper Lucas. Scherpenzeel ging verder met het schrijven en kwam met een liedje This was tomorrow, dat later zou uitgroeien tot de Kayakhit Mammoth. Disch verdween ineens uit beeld en er moet aan een nieuwe samenstelling gewerkt worden. Scherpenzeel nam daarin het voortouw. De nieuwe naam werd High Tide. Bij deze band is de samenstelling eigenaardiger dan bij Balderdash, gezien de latere ontwikkelingen in Kayak:

  • Pim Koopman – gitaar
  • Ton Scherpenzeel – basgitaar
  • Chiel van Praag – toetsinstrumenten
  • Ron van der Werf – drums

Het repertoire verschoof richting jazz met onder andere Garota de Ipanema. In 1969 won dit bandje een muziekwedstrijd onder Gooise middelbare scholen. Op 21 oktober 1969 stonden de heren in de Soundpush Studio te Blaricum hun eerste opnamen te verrichten. Dat viel tegen, aldus Scherpenzeel. De techniek van de musici hield te wensen over. De nummers Fluffy en White walls waren het resultaat. Als ze de single willen uitbrengen, bleek dat er in het Verenigd Koninkrijk al een band onder de naam High Tide te bestaan. “Formation” werd toegevoegd. Tegen de wil van Scherpenzeel werd Fluffy tot A-kant gemaakt door Dureco. Als de single wordt uitgebracht, begint Radio Veronica het te draaien. Er wordt ook een radio-interview gehouden. Scherpenzeel ziet een voortzetting als boven niet zitten voor een professionele loopbaan. Van Praag en Van der Werff vertrekken. Als gitarist kwam Johan Slager, even later gevolgd door zanger Max Werner. Koopman zat weer achter de drums, Scherpenzeel schoof naar de toetsen. De naam van de band was niet commercieel genoeg en er werd onder druk van EMI Nederland/Bovema gekozen voor Kayak.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]