High Wycombe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
High Wycombe
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
High Wycombe (Buckinghamshire)
High Wycombe
Situering
Regio South East England
Graafschap Buckinghamshire
District Wycombe
Coördinaten 51° 38' NB, 0° 45' WL
Algemeen
Inwoners 92.300
Overig
Postcode(s) HP10-15
Netnummer(s) 01494
Grid code SU867929
Post town HIGH WYCOMBE
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

High Wycombe, vroeger Chepping Wycombe of Chipping Wycombe genoemd, is een stad in de graafschap Buckinghamshire ten westen van Londen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam komt van de rivier Wye en het Oudengelse woord combe dat voor beboste vallei staat. Wycombe wordt al genoemd in het Domesday Book en huisvestte ooit een Romeinse villa. De eerste documenten waaruit het bestaan van huizen blijkt, stamt uit het jaar 970 met de naam Wicumun. In 1237 kreeg Wycombe de status van marktplaats, hoewel de markt toen al langere tijd bestond. Gedurende de Middeleeuwen was High Wycombe een molenstad, waar voornamelijk linnen en papier werd geproduceerd. In de 19e eeuw kwam de meubelindustrie op, waarvoor veel arbeidershuizen rond de stad werden gebouwd.

Een traditie die al sinds de Middeleeuwen bestaat, is het jaarlijkse wegen van de burgemeester, die aan het begin en eind van zijn regeerperiode wordt gewogen om te zien of hij gedurende zijn dienst in gewicht is toegenomen op kosten van de belastingbetaler. Dat gebeurt sinds de 19e eeuw met hetzelfde weegtoestel.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 woonden er 81.117 mensen in High Wycombe. Er is een grote Aziatische community, voornamelijk Pakistanen, hoewel driekwart van de bevolking niet van allochtone afkomst is.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De politieke geschiedenis van Wycombe gaat terug tot 1295. De bevolking stemt voornamelijk conservatief, en deels Labour en Liberal.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ligt aan de M40 motorway, en heeft een spoorwegstation en een busstation.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

High Wycombe was sinds de Middeleeuwen een marktplaats en industriestad. De stad werd beroemd om de productie van meubilair zoals de Windsorstoel, dit was daar mogelijk omdat er een rivier door het gebied stroomt, de Wye, en omdat er veel berkenbomen groeien.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede divisie voetbalclub Wycombe Wanderers FC spelen in het Adams Park. Hier speelt ook het rugbyteam London Wasps.