High tea (maaltijd)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een high tea is een Engelse maaltijd, vooral bedoeld voor arbeiders en rond zes uur in de avond genuttigd. De oorsprong van 'high' tea ligt bij het feit dat deze aan een normale tafel gegeten wordt, waar de traditionele Engelse afternoon tea aan een laag salontafeltje gedronken wordt.

Engelse high tea[bewerken]

Een high tea (ook bekend als meat tea) is in Engeland, Ierland en Schotland iets heel anders dan men in Nederland soms denkt, het is een maaltijd die rond zes uur gegeten wordt, meestal met gerechten als witte bonen in tomatensaus op wittebrood, worstjes, kaasjes en eieren. In de omgangstaal spreekt men echter kortweg van ‘tea’ wanneer men het avondmaal bedoelt; daar is het dus een synoniem voor ‘supper’ of ‘dinner’.

Misvatting[bewerken]

Vooral in Nederland en Duitsland bestaat de misvatting dat een high tea een luxueus middagritueel zou zijn. In Nederland noemen hotels en restaurants een aangeklede thee (vroeger een thé complet genoemd), tegenwoordig vaak een high tea. Deze (lichte) maaltijd wordt normaal een afternoon tea of cream tea genoemd.

Zie ook[bewerken]