High tea (maaltijd)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een high tea is een Engelse maaltijd, vooral bedoeld voor arbeiders en rond zes uur in de avond genuttigd. De oorsprong van 'high' tea ligt bij het feit dat deze aan een normale tafel gegeten wordt, waar de traditionele Engelse afternoon tea aan een laag salontafeltje gedronken wordt.

Engelse high tea[bewerken]

Een high tea (ook bekend als meat tea) is in Engeland, Ierland en Schotland iets heel anders dan men in Nederland denkt, het is een maaltijd die rond zes uur gegeten wordt. Meestal met gerechten als witte bonen in tomatensaus op wittebrood, worstjes, kaasjes, eieren en chips. In de omgangstaal spreekt men echter kortweg van ‘tea’ wanneer men het avondmaal bedoelt; het is dus een synoniem voor ‘supper’ of ‘dinner’.

Grote hotels in Londen, zoals Claridges en het Savoy, zijn vermaard om hun "tea" of "cream tea". Het begrip "high tea" wordt op de menu's niet gebruikt. Ook in de warenhuizen, met name Fortnum and Mason, serveert men uitgebreide teas. Een "high tea", die dan rond zes uur zou worden geserveerd, is niet iets dat men in restaurants serveert.

Misvatting[bewerken]

Vooral in Nederland en Duitsland bestaat de misvatting dat een High Tea een luxueus middagritueel zou zijn. In Nederland noemen hotels en restaurants een aangeklede thee (vroeger een thé complet genoemd), tegenwoordig vaak een high tea. Deze maaltijd wordt in Engeland een afternoon tea genoemd.

Zie ook[bewerken]