Hilde Daem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hilde Daem (Haaltert, 12 december 1950) is een hedendaags Belgisch architect. Hilde Daem is de echtgenote van Paul Robbrecht. Het architectenpaar behoort tot de opvallende vertegenwoordigers van de Nieuwe Eenvoud. Hun werk wordt gekenmerkt door een uitgesproken geloof in de autonomie van de architectonische vorm.

Biografie[bewerken]

Daem studeerde aan de Academie van Gent (1970-1975). Na haar stage bij Francis Serck, startte ze samen met haar echtgenoot, Paul Robbrecht een praktijk. Zij hadden grote belangstelling in de ontwikkeling van beeldende kunst en haar mogelijke invloed op architectuur. Ze vonden in hun praktijk een uitweg uit de architectuurcrisis van de jaren 1970 via een herwaardering van architectuur als autonome discipline. Robbrecht & Daem lieten zich hiervoor niet alleen inspireren door eigentijdse kunst maar ook door de klassieke architectuurtraditie. Na de Prijs van Rome (1979) en de Prijs Godecharle (1980) behaald te hebben, maakte Robbrecht een studiereis door Italië, waar hij zich verdiepte in de Renaissance en lid werd van het Centro Palladio. Hun vroegste werk toont een terugkeer naar de klassieke basiscomponenten van de architectuur. Hun eerste opmerkelijke werk was een bankgebouw in Kerksken bij Aalst (1988), een puur wit prisma omgeven met een dubbelhoge betonnen portiek. Hun belangstelling voor de Renaissance vertaalt zich ook in de samenwerking met beeldende kunstenaars zoals in de woning Mys in Oudenaarde. De verschillende vertrekken werden over een periode van tien jaar gemodelleerd i.s.m. kunstenaars als Thierry de Cordier, Juán Muños en Cristina Iglesias. Na deze ervaring ontwikkelden zij verschillende tentoonstellingsprojecten in samenwerking met diverse kunstenaars. Ze legden zich daarnaast toe op het onderzoek van de mogelijk relaties tussen architectuur en kunst, bv. in de Brusselse galerie Hufkens (1989, i.s.m. Marie-José Van Hee), de Aue Paviljoens op documenta IX in Kassel (1990-92) en in de verbouwing van de Katoen Natie in Antwerpen (1994 en 2000). Tot hun belangrijkste werken behoren de uitbreiding van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (1996-2003) en het Concertgebouw in Brugge (1999-2002). In 1997 realiseerden ze de Kanaalhuizen aan de Coupure in Gent, een ensemble van twee flatgebouwen die zijn afgestemd op de omliggende 19e-eeuwse herenhuizen. In 1997 kregen ze de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur (samen met Marie-José Van Hee). Daem is sinds 1995 lid van de welstandcommissies van de steden Middelburg en Vlissingen (Nederland), en sedert 2001 voorzitster van de welstandscommissie van de stad Antwerpen.

Belangrijkste realisaties[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Robbrecht P., De plaats van de kunst, Vlees en Beton, 1987, nr. 8.
  • Cassiman B., Robbrecht P. en Daem H., De architectuur en het beeld, deSingel, Antwerpen, 1989.
  • Robbrecht P., Ruimte voor kunst en leven, S/AM, 1990, nr. 4., p. 16-21.
  • Jacobs S., Werk in architectuur, Paul Robbrecht & Hilde Daem, Ludion, Gent, 1998.
  • Strauven F., Paul Robbrecht & Hilde Daem, Hedendaags Architecten in Nederland en Vlaanderen, Ons Erfdeel, Rekkem, 2000, pp. 98-103.
Bronnen, noten en/of referenties
  • A. Van Loo (ed.), Repertorium van de architectuur in België, Mercatorfonds, Antwerpen, 2003, p. 482-483.