Hilde Frateur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hilde Frateur (Reet, 19 mei 1960) is een Belgische zangeres en kunstenares.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Frateur was de vierde van vijf kinderen. Haar vader, Emiel Frateur, was ontwerper en uitvinder van speeltoestellen en speelde piano. Haar moeder was Marie-Jeanne Van den Bruel. Hilde Frateur studeerde onder andere kunstgeschiedenis aan het Kunsthistorisch Instituut te Antwerpen en volgde een extra jaar aan de Academmia per Arte e Ristauro in Rome. Zij deed daar opgravingen en restauraties voor het Museo di Albano.

Toen zij in Rome verbleef zong zij vaak met Italiaanse vrouwen Italiaanse partizanenliederen tijdens het plukken van druiven. Toen zij jaren later deze liederen zong tijdens een zangweekend in Nijlen met Wannes Van de Velde was dit de start voor haar muzikale carrière. Frateur gaf nadien zangstages en workshops en optredens in diverse landen.

Ze schreef eigen liederen en nam 4 cd’s op. Hilde Frateur is tevens vrouwenactiviste en betrokken bij natuurbescherming, hetgeen in haar muziek terug te horen is in haar cd's, waarvan de derde cd Heet op de Planeet een verzameling is van haar werk rond mens en milieu.

In augustus 2015 kreeg zij veel lof toen zij zong de 3 landstalen uit haar eigen repertoire op het 10° Internationaal Muziekfestival Sharq Taronalari in Samarqand Uzbekistan ( Melodies of the Orient). Hilde mocht hier eervol België vertegenwoordigen tussen 58 andere landen uit de hele wereld, met muzikale begeleiding van Hans Mortelmans en Bert Van Laethem! Hilde speelt vooral solo maar speelt ook met andere artiesten zoals Roberto en Alessandro Tombesi (Italie), Chris Joris e.a.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kleine boot (2005), label: MMM EP
  • Stad (2006), label: MMM
  • Heet op de planeet (2007) label: HKM Hans Kusters Music
  • Water uit de hemel (release op 26 augustus 2015)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]