Hilde Uitterlinden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hilde Uitterlinden
Hilde Uitterlinden (1969)
Hilde Uitterlinden (1969)
Algemene informatie
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hilde Emma Uitterlinden (Antwerpen, 30 augustus 1939) is een Vlaamse actrice die actief is op de theaterbühne en in televisieproducties.

Ze studeerde in 1960 af aan de Studio Herman Teirlinck.

Ze had een hoofdrol als huishoudster Victorine in Monsieur Hawarden uit 1967. Maar Uitterlinden speelde vooral theater, onder meer met de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Na een hoofdrol in Dario Fo's Het zevende gebod: steel wat minder, trok ze met medespeler en partner Charles Cornette mee met regisseur Arturo Corso op theaterontdekkingsreis door Europa. De samenwerking tussen Corso, Cornette en Uitterlinden zou in 1972 leiden tot de productie van Mistero Buffo en in 1973 tot de oprichting door de twee laatsten van de Internationale Nieuwe Scène.

In 1988 heeft ze een hoofdrol in Klein Londen, Klein Berlijn. In 1995 en 1996 speelt ze mee in Ons geluk.

Met Dirk Van Esbroeck en partner Charles Cornette werkt ze aan een aantal poëzieprogramma's op basis van werk van Pablo Neruda en Federico Garcia Lorca.

Kleinere televisierollen had ze in onder meer Maria Speermalie (1979), Zone Stad, Aspe, Recht op Recht (2000), Flikken (2005), het tweede seizoen van Matroesjka's, Vermist en Jes. Ze acteerde ook in Crimi Clowns en Crimi Clowns: De Movie.

Tot haar recentere theaterproducties behoren een rol in Diplodocus Deks en de regie van Etrange étranger.

Uitterlinden is de oudere zus van Ilse Uitterlinden. Ze hebben meermaals zowel in het theater als in televisieproducties samen gespeeld.