Hillsboroughramp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hillsboroughramp
Gedenksteen in Hillsborough
Gedenksteen in Hillsborough
Plaats Sheffield, Vlag van Engeland Engeland
Coördinaten 53° 25′ NB, 1° 30′ WL
Datum 15 april 1989
Locatie Hillsborough stadion
Ramptype stormloop / verdrukking
Doden 96
Gewonden >766
Hillsboroughramp (Engeland)
Hillsboroughramp
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Hillsboroughramp werd aan het begin van een voetbalwedstrijd veroorzaakt door een paniekuitbraak die een stormloop van toeschouwers tot gevolg had. Ze vond plaats op 15 april 1989 in het Hillsboroughstadion, de thuishaven van Sheffield Wednesday FC in Sheffield, Engeland.

De stormloop resulteerde in de dood van zesennegentig Liverpool-fans, het jongste slachtoffer was tien jaar oud en het oudste was zevenenzestig jaar. Vijfennegentig supporters stierven ter plekke, de zesennegentigste stierf vier jaar later toen de medische apparatuur die hem in leven moest houden, werd uitgezet.

Het is de ernstigste ramp in de Engelse voetbalgeschiedenis. De gebeurtenis was, na het Heizeldrama in 1985, de tweede stadionramp waar supporters van Liverpool bij waren betrokken.

De wedstrijd was een wedstrijd in de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest. Het duel werd in de zesde minuut van de eerste helft gestaakt.

Naar aanleiding van deze ramp werden in Engeland alle hekken in de stadions verwijderd en de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Stadions op het vasteland van Europa volgden niet veel later.

In april 2016 oordeelde een jury dat de doden een gevolg waren van fouten veroorzaakt door falen van de politie. De supporters trof geen blaam.[1] Op 28 juni 2017 werden zes voormalige politiechefs en een advocaat van de politie in staat van beschuldiging gesteld in verband met de ramp.[2]

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Tien jaar na de ramp werd een monument bij de toegang van het stadion onthuld. De tekst erop luidt:

In memory of the 96 men, women, and children who tragically died
and the countless people whose lives were changed forever.
FA Cup semi-final Liverpool v Nottingham Forest.
15th April 1989.
"You’ll never walk alone".

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]